Share

UPDATE: Realitatea TV ar trebui să își înceteze emisia pe 30 octombrie

Postul Realitatea Tv nu a primit o prelungire a licenței din partea Consiliul Naţional al Audiovizualului. În schimb, emisiunile canalului TV vor fi retransmise de Realitatea Plus.

În şedinţa de marţi a Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) doar patru membri din 10 au votat pentru solicitarea televiziunii de a i se prelungi licemnța. Ca urmare, ultima zi de emisie Realitatea TV este 30 octombrie.

„Trebuie să analizăm îndelung şi să cântărim bine când decidem să închidem o televiziune. Ca şi la Estrada TV, am votat împotriva închiderii unui post TV, pentru că eu cred că este nevoie de Realitatea pe piaţa românească şi că cetăţenii au nevoie de acest post de televiziune şi de asemenea am luat în calcul la votul meu toată argumentaţia spusă de reprezentanţii Realitatea TV, de toată situaţia dată de legea specială, de legea insolvenţei în care se află, de faptul că textul nostru legal nu specifică exact astfel de situaţii, acolo unde legea nu distinge punctual eu pot să vin să interpretez în spiritul legii”, a afirmat Cristina Pocora, membru CNA.

La rândul său, Radu Herjeu, membru CNA, a punctat că nu a vrut să ignore prevederile legii. „Eu nu mi-am luat această libertate de a ignora prevederile legii. (…) Aici legea spune «nu poţi să prelungeşti licenţa», nu că nu poţi să votezi pentru prelungirea licenţei”, a afirmat el.

Din cauza faptului că Realitatea Media, aflată în insolvență de opt ani, nu are nici acum un plan de reorganizare aprobat, nu a putut depune certificatul fiscal.

UPDATE: Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat însă ulterior modificarea licenţei audiovizuale pentru Realitatea Plus, care va transmite programele Realitatea TV.

Consiliul a anunțat că a aprobat cererea S.C. Geopol Internaţional SRL Bucureşti de modificare a licenţei audiovizuale, acordate pentru difuzarea prin satelit a serviciului de programe pentru Realitatea Plus din Bucureşti.

Licenţa este valabilă până în 2024. „Situaţia a fost generată de lipsa licenţei Realitatea TV”, a declarat directorul editorial al postului tv, Edward Pastia, în şedinţă.

El a sugerat că o nouă cerere de licenţă pentru Realitatea TV ar putea fi formulată la începutul anului viitor.

„Vom încerca să găsim partea de dreptate care ni se cuvine în continuare, să nu fie lipsită de obiect acea dată de 22 ianuarie 2020. Încă nu pot să vă dau detalii. Tehnic, va fi dificil. Noi am sperat până în ultima clipă că Realitatea TV îşi va continua emisia. Ce vom putea prelua de pe Realitatea, sigur că vom prelua”, a spus Edward Pastia.

Referitor la difuzare, Pastia a menţionat că au fost „discuţii finalizate cu cabliştii”. El a adăugat că, faţă de Realitatea TV, pe Realitatea Plus „este în mare parte aceeaşi grilă”.

„Realitatea Plus nu va putea înlocui niciodată Realitatea (…) Vom ajunge la redacţie. Din punctul nostru de vedere, chestiunea nu este încheiată”, a punctat Pastia.

Cererea de modificare a licenţei audiovizuale, acordate pentru difuzarea prin satelit a serviciului de programe pentru Realitatea Plus, a fost aprobată în unanimitate de cei zece membri CNA prezenţi la şedinţă.

Leave a Comment