Share

Primul autobuz românesc 100% electric va fi produs de ATP Group la Baia Mare

Mircea Cîrț, președintele ATP Group, a anunțat că firma sa se pregătește să lanseze un autobuz electric cu 26 de locuri și o autonomie minimă de 200 km.

Cu aproape doi ani în urmă LifeNews.ro anunța că autovehicul de transport rutier ATP Trucks Truston, produs la Baia Mare, a intrat în producție. Momentul a fost cât se poate de plăcut pentru românii dornici de a vedea din nou pe piață un autocamion „Made in Romania”.

După ce producătorul din Brașov a dispărut complet de pe piață, în ciuda mai multor încercări de revitalizare. România avea, în sfârșit, un nou constructor de camioane: grupul ATP.

Ei bine, în această primăvară, aceeași companie din Baia Mare se pregătește să prezinte un nou autovehicul predus în premieră în România. Este vorba despre un autobuz 100% electric care va purta numele ATP Bus e-UpCity.

Informația a fost dezvăluită chiar de președintele grupului ATP, Mircea Cîrț, în cadrul evenimentului „Viitorul Transportului Public”, organizat de Asociația Română pentru Smart City.

Conform lui Mircea Cîrț, e-UpCity este „un autobuz cu 26 de locuri, trei uși și podea joasă. Are o autonomie de 200 de kilometri care poate fi extinsă până la 360 de kilometri”.

Conform omului de afaceri, componentele autobuzului „sunt achiziționate de la furnizori consacrați în acest domeniu. (…) Sunt componente precum axe, sisteme de climatizare, etc. de la multe branduri. Ceea ce ne aparține sunt elementele cu care am gândit produsul – concept, design. Există ceva unic în produsul nostru pe care nu îl voi dezvălui acum, ci la momentul potrivit”.

Președintele ATP Group a explicat și că structura autobuzului „e gândită așa încât, deasupra tavanului, să poată primi un plus de baterii cu care îi putem extinde autonomia până la 360 de kilometri. Sigur, în acest moment produsul se află în faza de prototip, un model demo pe care îl putem prezenta diverselor orașe”.

Viitorul ATP Bus e-UpCity are baterii produse de CATL, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii și va avea omologare europeană. „Am îndrăznit să gândim nu doar la nivelul României, ci să mergem către oricare țară din Europa. Acest produs va fi lansat cu omologare europeană”, a declarat Mircea Cîrț, înainte de a dezvălui că „undeva la început de mai autobuzul va putea fi văzut, pipăit și chiar utilizat pentru teste”.

Vehicule de transport ATP „made in Maramureș”

ATP Group este deja cunoscut atât pentru comerțul cu mașini cât și pentru asamblarea unui vehicul de transport rutier care a fost declinat în mai multe variante. Lansat în vara anului 2019, modelul Truston produs la Baia Mare, în Maramureș, poate fi configurat atât în varianta de basculantă cât și în cea de betonieră, iar propulsia este asigurată de un motor de 430 CP (316 kW) care are un cuplu maxim de 2060 Nm. Îmncă de pe atunci Mircea Cîrț declara pentru LifeNews.ro că „se lucrează intens și la alte tipuri de vehicule. Vom veni cu detalii la momentul oportun”.

ATP Group reuneşte firmele ATP Automotive – producţie şi distribuţie piese auto, ATP Motors – dealership auto şi ATP Transit – transport rutier intern şi internaţional. Noua divizie, care produce vehiculul Truston, ATP Trucks Automobile, este cea mai tânără afacere din grup, iar activitatea sa de bază este aceea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier şi persoane.

Citește și:

Leave a Comment