Share

UPDATE: Presa în 2019 – Oamenii nu mai caută adevărul. Fiecare caută adevărul care îi convine

Prezent la cea de a cincea ediţie a Conferinţei Media 2020, cu tema „Crossing Borders in the Digital World”, organizată în parteneriat cu Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), Georgică Severin, directorul general al SRR, a prezentat câteva adevăruri dureroase pentru mass-media și pentru cei care încă mai caută informații reale și corecte.

„Oamenii nu mai caută adevărul. Fiecare caută adevărul care îi convine şi pe care şi-l doreşte. El creează o bulă şi, dacă nu intri în bula şi, dacă vreţi, în Patul lui Procust al fiecărui doritor de informaţie, ajungi în situaţia în care refuză informaţia. (…) Înainte, ziarul, când venea, avea o putere şi o credibilitate. Acum, dimineaţa, omul nu mai caută ziarul, fie în format digital, fie pe hârtie. Avem o situaţie în care fiecare caută ce îi convine, intră în grupul care spune ideile care îi confirmă propriile idei şi în felul acesta intrăm într-un tăvălug, într-un bulgăre de zăpadă, în care se anulează profesionalismul media. (…) Atâta vreme cât nu mai cauţi informaţia, ci cauţi ceea ce îţi convine, nu ceea ce este adevărat, lucrurile se deprofesionalizează. Şi, din păcate, tot mai mulţi jurnalişti, inclusiv trusturi media, se orientează spre acest consumatorism extrem de nociv pentru ceea ce înseamnă profesionalismul oamenilor de media”, a declarat Georgică Severin, șeful Societății Române de Radiodifuziune (SRR).

Der asemenea, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, este de părere că nu este corect să fie promovate ştiri false doar pentru a atrage mai mult atenţia.

„Consider că fenomenul fake news a luat o mare amploare. Nu pot să vorbesc global pentru toată presa, dar sunt foarte multe trusturi media care practic promovează – şi nu este corect – fake news, indiferent de felul în care promovează aceste ştiri. Întotdeauna am fost adeptul informaţiilor corecte, întotdeauna am fost adeptul informaţiilor care să prezinte corect absolut orice ştire şi acest lucru o să îl susţin în continuare. Nu este corect să promovăm fake news, să promovăm ştiri false doar pentru a atrage mai mult atenţia celor care ne urmăresc şi care, practic, consumă, să spun aşa, aceste ştiri”, a afirmat Breaz în deschiderea celei de a V-a ediţii a Conferinţei Media 2020.

UPDATE:

Javad Mottaghi, secretarul general al Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), care participă la cea de a cincea ediţie a Conferinţei Media 2020 susține că fenomenul „«fake news» este o rezultantă naturală a evoluţiei tehnologiei, pentru că fiecare individ poate fi un potenţial radiodifuzor”.

„Este o provocare. Şi cred că important este să vedem cum trebuie să răspundem acestei provocări. Şi acesta este rolul media publice – să fie voci de referinţă pentru public, să spună adevărul şi nu minciuni, să fie mereu, peste tot, online, pe platformele digitale, să spună clar publicului care sunt adevăratele ştiri. (…) Este nevoie ca aceste media să servească publicul şi interesul acestuia, să ofere cel mai bun servicu, bazat pe acurateţea şi imparţialitatea informaţiei”, a declarat preşedintele ABU.

Întrebat cât de optimist este în privinţa schimbărilor din media în era digitală, el şi-a exprimat rezerva în ceea ce priveşte atitudinea politicienilor.

„Nu sunt optimist în ceea ce priveşte liderii politici, în privinţa celor care cred doar în logica puterii, a forţei şi a discriminării. Sunt optimist în ceea ce priveşte media când vorbim de schimbare. Sunt optimist pentru media, pentru că media vorbeşte direct publicului. Sunt optimist pentru că adevăratele media sunt atente la neliniştile publicului şi îl încurajează să pună întrebări. (…) Aceasta este important pentru dezvoltarea societăţii”, a explicat dr. Mottaghi.

Leave a Comment