Parcul Pantelimon, răscolit barbar pentru a face loc unui „miniDisneyland” de 23,5 mil. euro
Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, a decis să transforme o mare parte a parcului Pantelimon într-un ștrand cu pretenții de „miniDisneyland”. Deocamdată, un parc cândva verde și liniștit arată ca după război, brăzdat de șanțuri adânci, schelete din fier și beton, maluri amenințătoare de pământ și copaci dezrădăcinați.
Încă de anul trecut parcul Pantelion a devenit scena unui război nedeclarat între primăria condusă de Robert Negoiță și singura oază de liniște din zonă. Unul dintre cele mai mari spații verzi din Capitală va deveni, în curând, după cum susține primarul Sectorului 3, un aquapark „care să atragă cetățenii să meargă acolo”. Doar că, până la a crea o „ancoră” pentru cetățenii din sectoarele 2 și 3 ale Bucureștiului, firma primăriei, Administrare Străzi S3 SRL, a transformat parcul, încă de la finalului lui 2018, într-un teren de luptă.
La începutul lui aprilie, tocmai pentru a înțelege ce se întâmplă cu un parc pe care bucureștenii îl iubeau tocmai pentru aleile liniștite și umbrite LifeNews.ro a făcut o „plimbare” în ce a rămas din ceea ce se numea cândva „Parcul Pantelimon”. Înconjurat de plasă verde astfel încât ochii curioșilor să nu poată vedea cu ușurință dezastrul, șantierul din mijlocul parcului părea pustiu. Un mamut din beton se ridica amenințător în mijlocul unui fost loc de joacă, brațul unei macarale părea că atârnă neputincios de nori, iar pământul răscolit și copacii dezrădăcinați erau martori muți ai ambiției primarului Negiță de a avea propriul „miniDisneyland”. Cel puțin așa pare să-i placă să îl numească.
![Parc Pantelimon Negoita](https://lifenews.ro/wp-content/uploads/2019/05/Parc-Pantelimon-1-apr-1-1024x576.jpg)
Nevoia de „chestiuni atractive”
Într-o declarație oferită unui post de televiziune, primarul Robert Negoiță a susținut că tot ceea ce se întâmplă acum în fostul parc Pantelimon este rezultatul nevoii de „chestiuni atractive” și a dorinței unor cetățeni de a face baie „vara, când e cald”.
„Faptul că (n.n. – parcul Pantelion) e o zonă împădurită este o oportunitate. Avem câțiva copaci care trebuiesc mutați, dar sunt copaci tineri plantați de noi acum un an, doi, trei. Pe cale de consecință nu vor fi tăiați, ci mutați. Dacă va trebui să tăiem copaci, oricum foarte limitat la număr, o să replantăm de 100 de ori în loc. Noi, în acest moment, plantăm în Sectorul 3 aproximativ 200 de copaci pe zi. Recent am văzut un studiu de la Facultatea de Peisagism de la Universitatea de Agronomie realizat împreună cu Organizația Arhitecților din București. Ne-au prezentat cum stăm cu spațiile publice din Sectorul 3. Au evidențiat faptul că parcul Pantelimon arată bine, dar că avem nevoie de chestiuni atractive acolo. De «ancore». De anumite obiective care să atragă cetățenii să meargă acolo. E păcat de acel spațiu minunat. Am întâlnit mulți cetățeni care m-au abordat pe stradă «când e vară și foarte cald, unde mergem să facem baie, să ne răcorim puțin?» Ne-am hotărât să facem acolo un parc acvatic. De asemenea, tot în parcul Pantelimon, încercăm să facem o zonă tematică. E nevoie de un parc tematic. Am cumpărat deja toate aparatele care au funcționat în fostul Terra Park din sectorul 6. Acum lucrăm la proiectare, să le montăm, să le punem în funcțiune și să realizăm acel «miniDisneyland» acolo. În parcul acvatic va fi ceva de genul unui râu artificial. O să avem mai multe piscine, un râu, tobogane, zonă de relaxare și multă plajă pe spațiul verde. Intenționăm să finalizăm lucrările până în primăvară, în mai”, spunea Negoiță.
Ei bine, în aprilie, „zona tematică” era departe de a fi gata. În schimb, betonul a luat în mare parte locul spațiilor verzi, iar pe fostele alei liniștite, mamele își plimbau copii printre grămezi de pământ, crengi tăiate și o mizerie greu de acceptat. Unde mai pui că lacul Pantelimon, cel care mărginește parcul pe toată lungimea sa, este un adevărat focar de infecție, plin de gunoaie, sticle din plastic și chiar cadavre de șobolani plutitoare.
![Parc Pantelimon Negoita](https://lifenews.ro/wp-content/uploads/2019/05/Parc-Pantelimon-1-apr-2-1024x578.jpg)
„Transparența” primăriei Sector 3
În încercarea de a înțelege de ce era nevoie ca un parc liniștit și curat să fie transformat în ruine, am solicitat încă de la începutul lui aprilie câteva lămuriri oficialilor din Primăria Sector 3. E-mail-ul trimis la adresa biroului de presă a returnat un răspuns automat și sec „Datele dumneavoastră personale sunt prelucrate de Primăria Sectorului 3, în conformitate cu prevederile art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679, în scopul indeplinirii atribuțiilor legale. Datele pot fi dezvăluite unor terți în baza unui temei legal justificat. Vă puteți exercita drepturile prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/679, printr-o cerere scrisă, semnată și datată transmisă pe adresa Primăriei Sector 3.”. Atât!
![Parc Pantelimon Negoita](https://lifenews.ro/wp-content/uploads/2019/05/Parc-Pantelimon-Solcitare-PS3-1024x441.jpg)
Am încercat să contactăm telefonic biroul de presă însă nu am reușit decât să ascultăm minute în șir sunetul produs de sonerie. După o săptămână am revenit cu un „reminder” pe aceeași adresă de e-mail a primăriei. Același răspuns automat. Iar situația s-a repetat de cinci ori pe parcursul întregii luni aprilie. De fiecare dată cu același rezultat.
Îndârjiți de indolența celor angajați de primărie „în sprijinul cetățeanului”, am încercat să-l contactăm direct pe primarul Negoiță pe o rețea socială unde își prezintă aproape zilnic reușitele și laudă acțiunile derulate de angajații săi. Spre surprinderea noastră Robert Negoiță a răspuns insistând că tot ceea ce se întâmplă în parcul Pantelimon este normal și spre binele cetățenilor. Doar că, fotografiile realizate de noi arată clar dezastrul, depășirea limitei șantierului, mizeria și chiar lipsa panoului obligatoriu conform legii pe care sunt afișate detaliile lucrării, termenul de finalizare, executantul și așa mai departe.
![Parc Pantelimon Negoita](https://lifenews.ro/wp-content/uploads/2019/05/Parcul-Pantelimon-20-mai-1-1024x576.jpg)
„MiniDisneyland” de 23,5 milioane de euro!
La mai bine de o lună de la trimiterea primului e-mail și, probabil, după ce primarul a aflat de pe Facebook că niște jurnaliști nu reușesc să contacteze biroul de presă deși tocmai asta e logica existenței unui astfel de departament, am primit pe adresa redacției un e-mail în care eram informați că cererea noastră de informații „a fost înregistrată”. Trecuse deja termenul legal!
Apoi, pe 15 mai, la exact o lună și jumătate de la solicitarea noastră „Direcția Comunicare – Serviciul Presă” a binvoit să răspundă telegrafic.
Am aflat astfel că, în baza unei hotărâri a Consiliului Local Sector 3 din 27 septembrie 2018, „ se dorește creșterea atractivității parcului Pantelimon prin crearea de facilități pentru divertisment și recreere” și că termenul de finalizare este de opt luni. Un calcul simplu ne arată că, așa cum declara și Robert Negoiță, lucrările executate de AS3 – Administrare Străzi Sector 3 SRL ar trebui să fie gata în mai.
Totodată, oficialii primăriei „ne-au lămurit” că „panourile cu date despre proiecte pot fi vizualizate la fața locului” și că „zona de lucru este conformă cu organizarea de șantier și conform proiectului tehnic”. Pentru a ne convinge că tot ceea ce spun oamenii lui Robert Negoiță este real și conștienți că este posibl să ne fi înșelat noi în legătură cu grămezile de pământ și cregi din afara ariei delimitate pentru șantier am decis să facem o nouă vizită în „fostul parc”. Ei bine, situația nu este cu mult diferită de cea de la începutul lui aprilie, iar panourile chiar lipsesc. Și ne-am străduit mult să le căutăm de-a lungul întregului gard al șantierului. Prin urmare… praf în ochii noștri și ai tuturor celor care încă mai încearcă să-și plimbe copii prin singurul parc din zonă.
Dincolo de situația din teren, dramatică pentru o fostă oază verde a Bucureștiului, o informație extrem de importantă este costul lucrărilor. Ei bine, acest „miniDisneyland” second-hand costă locuitorii Sectorului 3 nu mai puțin de „112.329.309,77 lei, inclusiv TVA”! Da, ați citit bine, proiectul costă 23,5 milioane de euro.
Cât despre finalizarea lucrărilor în această lună pentru ca aquapark-ul „să fie funcțional în vară”, așa cum declara Robert Negoiță și cum prevede contractul, fotografiile noastre de pe 20 mai arată cât se poate de clar realitatea. Șanse zero! Bucureștenii vor trebui, prin urmare, să mai înghită săptămâni sau luni bune praful de pe toba în care bate primarul Sectorului 3, „cel mai verde sector din Capitală”.
![Parc Pantelimon Negoita](https://lifenews.ro/wp-content/uploads/2019/05/Parcul-Pantelimon-20-mai-3-1024x576.jpg)
1 Comment on this Post
Alma Panaitescu
Sa vedeti cum arata acum parcul!! Aquaparkul este departe de a fi finalizat, insa impozanta cladire, chipurile noul sediu al Primariei, creste vazand cu ochii.
In primavara au sapat tot parcul pentru a introduce instalatii de irigat. Lucrarea nu este terminata, santurile au ramas, iar, din lipsa apei, in conditiile acestea de seceta, totul este uscat. Probabil cineva si-a luat comisionul de rigoare pt lucrarea de instalatii, punerea in functiune nu mai conteaza!!
Lucratorii primariei/ ADP vin cu suflante de aer sa imprastie uscaturile si praful de pe alei, printre cetatenii care plimba copii mici in carucioare. Este incredibil!
Rusine Primariei! Si parcul Pantelimon este tot al sectorului 3, nu doar Titan-ul. Si, totusi, ce diferenta, ce indolenta!!