Share

Paradisul din Grecia, tot mai greu de atins de români

Grecia permite, temporar, accesul rutier doar prin vama Kulata, iar controalele din aeroporturi nu sunt deloc o simplă procedură.

Grecia este, fără doar și poate, una dintre țările către care tind cei mai mulți români în vacanța de vară. Din nefericire, în condițiile actuale, acest paradis pare tot mai greu de atins pentru mulți dintre turiștii români. Asta nu înseamnă, e drept, că toți cei care călătoresc spre această țară întâmpină probleme.

Românii au fost informați din timp că, de la 1 iulie, pentru o periopadă de circa 15 zile, accesul rutier din Bulgaria cpătre Grecia este permis strict prin vama Kulata – Promachonas. Conform oficialior greci, această restricție temporară, este impusă de faptul că celelalte puncte de trecere a frontierei nu sunt încă dotate corespunzător cu aparatura necesară testării pentru coronavirus.

Conștiincioși, cu codurile de bare alocate de greci la purtător, sute de români porniți la drum cu mașinile personale au însă de înfruntat cozi kilometrice la intrarea în Grecia tocmai pentru că sunt nevoiți cu toții să pargurgă traseul Kulata – Promachonas.

Cei din vestul României întâlnesc o situație chiar mai dificilă pentru că trebuie să parcurgă un lung traseu prin Bulgaria deși le-ar fi fost mai ușor să treacă prin Serbia și Macedonia de Nord. Din nefericire, însă, restricțiile din acest ultim stat pot duce chiar la plasarea turiștilor în carantină pentru 15 zile.

Mai mult chiar, trecerea prin singurul punct vamal Bulgaria – Grecia poate crea surprize neplăcute. Asta pentru că, în mod aleatoriu, turiștii sunt testați, iar în așteptarea rezultatelor sunt nevoiți, conform regulilor impuse de statul grec, să rămână în hotelul declarat la intrarea în Grecia. Abia apoi își pot relua concediul. În cazul grav în care este depistată infecția cu coronavirus, acea zi de așteptare a rezultatelor se transformă într-o carantină de 14 zile plătită de autoritățile grecești.

Nici cu avionul nu pare a se ajunge mai ușor în Grecia

Ca și în cazul deplasării cu propria mașină sau cu autocarul, turiștii care vor să ajungă în Grecia cu avionul pot avea neplăceri.

În ciuda faptului că, în urmă cu doar câteva zile, Ministerul Turismului din Grecia preciza că testele aleatorii vor fi efectuate cu frecvență scăzută, iar probabilitatea testării românilor „este foarte mică”, povestea unui turist, reflectată de Digi 24 este demnă de toată atenția.

Astfel, conform unui român care a ajuns cu avionul de la București la Heraklion, în Creta, pe 1 iulie, toți pasagerii din aeronava respectivă au fost supuși testelor. Inițial deloc surprinși de testare, românii au început să se îngrijoreze când au aflat că toți cei aproximativ 200 de pasageri din avion trebuie să treacă testul.

Ținuți într-o încăpere de doar „50 de metri pătrați”, fără prea multe explicații, turiștii au trebuit să aștepte circa trei ore până la prelevarea testelor. Toate acestea se întâmplau deși românii aveau la ei formularul completat necesar intrării în Grecia.

Iar aceasta nu este ultima problemă cu care s-au confruntat românii. Deși turistul care a oferit o declarație pentru Digi24 nu a menționat, în cazul deplasării cu avionul se aplică aceleași restricții ca și în cazul transportului rutier. Prin urmare, toți cei testați ar fi trebuit să rămână în hotel până la 24 de ore după testare, perioadă în care autoritățile elene s-au angajat să trimită rezultatele.

Atenționare a Ministerului român de Externe

În ultima actualizare a condițiilor de călătorie în Grecia, Ministerul de Externe (MAE) de la București menționează că toți „cetățenii români care intenționează să călătorească în Republica Elenă, începând cu data de 1 iulie 2020, (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligați să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară. După completare, solicitanții vor primi un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen.

Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr. Rămân obligatorii măsurile generale de prevenție (purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor) și de distanțare socială. Pot fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19, situație în care, persoana testată trebuie să aștepte, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic, rezultatul testului. Refuzul efectuării testării se sancționează cu amendă în cuantum de 500 euro”.

Mai mult chiar, MAE român atrage atenția că „în baza deciziei autorităților elene, în perioada 1-15 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul Republicii Elene în scop turistic este permis doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) – Promachonas (Republica Elena). La intrarea în Republica Elenă străinii sunt obligați să prezinte fie codul QR, fie mesajul de confirmare primit. Testările se fac aleatoriu, persoana supusă testului fiind obligată să aștepte 24 de ore la adresa declarată în formular, rezultatul testului. De asemenea, menționăm faptul că autoritățile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, funcție de numărul de numărul de noi cazuri de Covid – 19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”.

Prin urmare, paradisul din Grecia poate fi o țintă greu de atins de români în această vară indiferent dacă se deplasează cu mașina sau cu avionul. Putem doar spera ca după 15 iulie situațai să se îmbunătățească.

Citește și:

Leave a Comment