Share

Ofensiva turcă în Siria: media susține campania, autoritățile fac arestări, iar Erdogan amenință UE

Dacă majoritatea partidelor și a mijloacelor media susțin campania militară turcă din Siria, unii utilizatori de internet au fost reținuți și acuzați de „propagandă teroristă” pentru că s-au declarat împotriva acțiunii. Supărat pe criticile Uniunii Europene, Erdogan amenință întregul continent.

Conform agenției spaniole EFE, majoritatea partidelor parlamentare şi mediile de comunicare din Turcia şi-au arătat sprijinul pentru acţiunea lansată de armata turcă în Siria, într-un climat de cenzură în care zeci de persoane, inclusiv cinci deputaţi din opoziţie, sunt investigate pentru criticarea operaţiunii.

Operaţiunea, denumită „Izvorul Păcii”, are ca obiectiv oficial alungarea de la frontiera turcă a miliţiilor kurdo-siriene pe care Ankara le califică drept teroriste.

„Pentru patrie”, „Marea operaţiune pentru pace” şi „Naţiunea turcă este cu voi” sunt câteva dintre titlurile de pe prima pagină a ziarelor cu cea mai mare difuzare, într-un entuziasm patriotic ce se înregistrează de asemenea în majoritatea mesajelor de pe reţelele sociale.

Internauți arestați pentru „propagandă teroristă”

Autorităţile din Turcia au arestat joi peste 20 de persoane acuzate de „propagandă teroristă” şi împotriva ofensivei turce în Siria şi de „incitare la ură”. Împotriva opozanţilor care critică operaţiunea militară a fost deschisă o anchetă.

Conform agenţiei de presă Anadolu, la Mardin, în sud-estul Turciei, au fost reţinuţi 21 de utilizatori ai reţelelor sociale online. Miercuri noaptea fusese arestat şi coordonatorul site-ului de internet al ziarului de opoziţie BirGun, Hakan Demir, în legătură cu un mesaj pe contul de Twitter al publicaţiei, care menţiona că bombardamentele turce au rănit civili. Demir a fost eliberat joi după-amiază, însă autorităţile i-au confiscat paşaportul.

Biroul procurorului general din Ankara a anunţat că a fost deschisă o anchetă împotriva a doi lideri ai partidului pro-kurd HDP, Sezai Temelli şi Pervin Buldan, şi a altor membri ai aceleiaşi formaţiuni politice. Ei sunt suspectaţi de „propagandă teroristă” prin denigrarea ofensivei declanşate miercuri de Turcia împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului).

HDP este singurul partid politic din Turcia care s-a opus intervenţiei armate, pe care mai mulţi lideri au calificat-o drept „invazie”. Joi, Temelli şi-a menţinut poziţia şi a cerut guvernului „să înceteze imediat această operaţiune militară unilaterală”, considerând că este vorba de o „agresiune” şi de o „tentativă de ocupaţie”.

În general, personalităţile politice şi vedetele din Turcia difuzează mesaje elogioase la adresa armatei cu ocazia fiecărei operaţiuni.

Anul trecut, cu ocazia unei alte ofensive împotriva YPG, autorităţile turce au arestat sute de persoane sub aceeaşi acuzaţie de “propagandă teroristă” în reţelele sociale. Miercuri, cu câteva ore înainte de începutul bombardamentelor turce din Siria, poliţia a anunţat că au fost deschise anchete împotriva a 78 de utilizatori de internet suspectaţi tot de această infracţiune.

Erdogan amenință Europa

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat joi că „va deschide porţile” ţării sale pentru refugiaţii sirieni spre Europa, în replică la criticile lansate de Uniunea Europeană împotriva ofensivei militare a Ankarei în nord-estul Siriei.

„Ascultă, Uniunea Europeană! Nu poţi eticheta operaţiunea noastră drept o invazie”, a declarat Erdogan la Ankara. „Atunci vom deschide porţile şi vom trimite 3,6 milioane de refugiaţi”, a continuat preşedintele turc, insistând că operaţiunea militară din Siria are ca obiectiv doar „eliminarea terorii”.

Erdogan a mai afirmat că forţele armate turce „au neutralizat” 109 „terorişti” în a doua zi a ofensivei lor la est de Eufrat.

Turcia vrea să evite crearea unui „stat terorist” de-a lungul frontierei sale, a declarat preşedintele, referindu-se la miliţia kurdă care controlează zone întinse din nord-estul Siriei. „Vom distruge ce a mai rămas din ei”, a mai spus Erdogan, cerându-le luptătorilor kurzi să predea armele.

Citește și:

Leave a Comment