Share

O nouă mină de lignit se va deschide în România

După ce s-a chinuit să închidă și ecologizeze minele considerate nerentabile cheltuind milioane de euro, România pare să-și fi modificat optica și acum încearcă repornirea unei industrii cu un impact economic major. Astăzi, Guvernul a decis deschiderea unei noi cariere de lignit în cadrul Complexului Energetic Craiova.

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi deschiderea unei noi cariere de lignit în cadrul Complexului Energetic Craiova, cu un potenţial de trei milioane de tone pe an. Practic, Hotărârea de Guvern permite trecerea în inventarul domeniului statului a perimetrului Roşiuţa, viitor front de lucru minier pentru Complexul Energetic Oltenia.

Reprezentanţii ministerului precizează că aceasta este penultima etapă procedurală prin care în Roşiuţa vor putea începe lucrările miniere pentru exploatarea zăcămintelor de lignit.

Din acest moment, Ministerul Energiei, reprezentant al statului român, va începe procedurile de concesionare către CEO a întregii suprafeţe.

„Ne apropiem de rezolvarea unei probleme care a trenat ani de zile: deschiderea de noi fronturi de lucru la Complexul Energetic Oltenia prin care să susţinem deopotrivă producerea de energie pe bază de cărbune şi activitatea minieră în zonă. Parcursul nu a fost deloc unul simplu. A fost nevoie de demararea şi realizarea exproprierilor pentru a putea ajunge în acest punct. Am elaborat în trecut o hotărâre care să ne dea dreptul de a începe întregul proces, iar astăzi suntem la un pas distanţă de a pune în exploatare un front cu un potenţial de trei milioane de tone de lignit anual”, a afirmat ministrul de resort, Anton Anton.

Potrivit acestuia, suprafaţa coridorului expropriat este de peste 1.300 mp şi va susţine energia produsă de termocentralele Işalniţa şi Craiova.

„Acesta nu este singurul front nou în care am deblocat o situaţie de interes naţional. Anul acesta am finalizat exproprierile şi am pus în exploatare şi perimetrele de la Roşia şi Jilţ Sud. Suntem destul de avansaţi şi cu Pinoasa, altă viitoare sursă de lignit pentru CEO”, a mai spus Anton.

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele patru luni ale anului în curs, 1,284 milioane de tone echivalent petrol, fiind cu 7,8% (108.000 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada menţionată, România a importat 175.800 tep cărbune net, cu 33.700 tep (23,7%) mai mult faţă de cantitatea importată în ianuarie – aprilie 2018.

Resursele de lignit din România sunt estimate la 690 milioane tone (124 milioane tep), din care exploatabile în perimetre concesionate 290 milioane tone (52 milioane tep). La un consum mediu al resurselor de 4,5 milioane tep/an, gradul de asigurare cu resurse de lignit este de 28 de ani, în condiţiile în care în următorii 25 de ani consumul va rămâne constant şi nu vor mai fi puse în valoare alte zăcăminte de lignit.

Resursele de huilă cunoscute sunt de 232 milioane tone (85 milioane tep), din care exploatabile în perimetre concesionate 83 milioane tone (30 milioane tep). La un consum mediu al rezervelor de 0,3 milioane tep/an, gradul de asigurare cu resurse de huilă este de 104 ani, dar exploatarea acestei resurse energetice primare este condiţionată de fezabilitatea economică a exploatărilor.

Leave a Comment