Share

Ministrul Afacerilor Interne despre coronavirus: Problema este gravă şi trebuie tratată cu seriozitate

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, alături de cel al Sănătății au anunțat în această seară cele mai noi date despre modalitatea în care România încearcă să evite răspândirea epidemiei cauzate de coronavirus. În acest moment nu există niciun caz confirmat de coronavirus pe teritoriul României.

Conform lui Marcel Vela, ministrul interimar al Afacerilor Interne „problema este gravă şi trebuie tratată cu seriozitate. Vom institui un grup de comunicare de unde vor fi emise toate ştirile legate de acest subiect”. De asemenea, oficialul a solicitat să nu fie răspândite ştiri false despre coronavirus.

Marcel Vela a precizat că, în prezent, pentru punerea în carantină a celor care sunt suspecți de infecții cu coronavirus sunt disponibile „4.172 de locuri în 125 de locaţii, aflate în 121 de localităţi din 40 de judeţe”. Pe de altă parte, Costache a declarat că în momentul de faţă, sunt izolate la domiciliu aproximativ 1.000 de persoane.

„În urma discuţiilor, am decis şi am votat cu unanimitate de voturi câteva articole importante care fac parte din această hotărâre. Articolul 1: instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune (…) şi autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc din Italia. Ministerul Sănătăţii va completa lista cu zonele şi localităţile care au grad de risc, actualizată fiind în funcţie de situaţia la zi din Italia sau din alte ţări”, a spus Vela.

În ce priveşte cea de-a doua măsură, demnitarul a declarat că va fi emisă o hotărâre de guvern pentru alocarea, din fondul de rezervă pus la dispoziţia Guvernului, a resurselor financiare necesare ministerelor în vederea instituirii măsurilor de carantină, de salarizare şi cele aferente realizării materialelor de informare.

Marcel Vela, a anunţat că doi cetăţeni din judeţul Neamţ au încălcat dispoziţiile de izolare la domiciliu şi că procurorul urmează să decidă pedeapsa care li se va aplica.

„Doi vânzători într-un magazin din judeţul Neamţ, proveniţi din China, care nu au respectat cele 14 zile de autoizolare la domiciliu… Au venit din China. Nu au fost pozitivi la verificare şi la tot ce a ţinut de evoluţia lor medicală. Trebuia să stea 14 zile în izolare la domiciliu. (…) Mâine o să aflu pedeapsa pe care a aplicat-o inspectoratul judeţean. Inclusiv poze, care au fost puse la dispoziţia DSP şi IPJ de către cei care au fost interesaţi. (…) Este documentat cazul cu probe şi procurorul va decide pedeapsa. Este prevăzută de Codul penal”, a arătat ministrul.

Totodată, DSU, IGSU, INSP, Ministerul Sănătăţii, MApN vor desemna experţi care să facă parte dintr-un grup de lucru în scopul stabilirii unor posibile scenarii de acţiune, în funcţie de evoluţia infecţiei.

O altă măsură vizează instituirea unei linii telefonice gestionate de Ministerul Sănătăţii, dedicată apelanţilor care solicită informaţii referitoare la infecţia cu coronavirus.

Adrian Streinu-Cercel: Este un virus care atacă în special persoanele în vârstă

Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, consideră că persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la infectarea cu coronavirus, în timp ce copiii sunt mai puţin expuşi la acesta.

„Este un virus care atacă în special persoanele în vârstă. Copiii sunt mai puţin expuşi la acesta”, a precizat Streinu-Cercel. Conform acestuia, achiziţia termoscanerelor va fi realizată în cel mai scurt timp, procedură ce este derulată prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, din subordinea Ministerului Finanţelor.

Streinu-Cercel a făcut apel la calm şi a arătat că gripa sezonieră afectează foarte mulţi români şi totuşi nu se vorbeşte atât de mult de ea.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că „se lucrează contra cronometru pentru a umple stocurile de materiale de prevenţie – măşti, mănuşi ş.a.. La spitale avem stocuri pentru circa o lună, o lună şi jumătate”. El a menționat și că în acest moment nu există niciun caz confirmat de coronavirus pe teritoriul României.

Victor Costache a declarat că în România există aproximativ 4.000 de locuri de carantină pentru persoanele care ar putea fi infectate cu coronavirus.

„Avem la dispoziţie undeva în jur de 4.000 de locuri de carantină la nivel naţional – o cifră confortabilă având în vedere situaţia în care ne aflăm. Locurile de spitalizare sunt în jur de 2.500 de paturi în toate secţiile şi spitalele de boli infecţioase din România, iar din acestea, 95 sunt paturi de terapie intensivă”, a spus Costache.

La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat a făcut apel la populaţie să nu dea crezare informaţiilor neverificate cu privire la coronavirus.

„Ştiri false au apărut multe. De câteva zile noi tot rugăm populaţia să nu dea crezare site-urilor de Facebook şi site-urilor care nu sunt verificate. De oriunde citesc informaţia, întotdeauna să o verifice pe site-urile oficiale – Ministerul Sănătăţii, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Afacerilor Interne. În niciun caz să nu creadă toate informaţiile care circulă şi care nu sunt verificate”, a afirmat Arafat.

Ministrul Sănătăţii a participat, alături de cel al Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, la o şedinţă a Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, întrunit pentru luarea unor măsuri pentru combaterea coronavirusului.

Ludovic Orban le cere românilor să evite deplasările în zonele cu risc de contaminare cu coronavirus

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a făcut și el în această seară un apel către români cerându-le să evite deplasările în zonele din Italia cu risc de contaminare cu coronavirus, excepţie făcând doar călătoriile „absolut necesare”.

Oficialul a menționat că, în ceea ce priveşte gestionarea cazurilor românilor care se întorc în ţară din Italia, este mai complicat atunci când aceştia vin cu maşina personală.

„Într-o astfel de situaţie, contează foarte mult responsabilitatea individuală. Din cauza asta fac un apel către oameni să nu facă aşa cum s-a făcut în satul Sadova, că au venit unii fără să spună nimic. Noroc că i-am identificat”, a subliniat Orban.

El a afirmat că în localităţile „închise” în Italia, din cauza virusului Covid-19 există aproximativ 8.000 de români. „În tot arealul regiunii avem aproximativ 200.000 de români. Din cauza asta, în raport cu alte ţări, România are un risc mai mare şi trebuie să o spunem în mod onest, pentru că avem foarte mulţi români şi normal că există o mişcare. Se duc români din ţară în Italia, la rude. Şi aici fac un apel către românii din ţară să evite deplasările în zonele cu risc de contaminare. Orice deplasare nenecesară să fie evitată”, a explicat Ludovic Orban.

Orban a adăugat că le-a solicitat cetăţenilor români să respecte toate deciziile şi toate recomandările care sunt formulate de autorităţile italiene.

„Sunt unii care pleacă pur şi simplu de frica virusului, că au intrat în panică acolo şi îşi imaginează că dacă vin în România sunt oarecum puşi la adăpost. Riscă să pună în pericol prietenii, rudele, familiile, toţi cei cu care intră în contact, dacă au fost într-o zonă în care a existat risc de contaminare cu coronavirus”, a continuat premierul.

Citește și:

Leave a Comment