Share

Ministerul Sănătăţii anunță debutul vaccinării cu a patra doză Pfizer

Ministerul Sănătăţii a anunțat că administrarea dozei a patra de vaccin Pfizer BioNTech anticoronavirus se poate face la cerere, începând din 16 mai.

Cea de-a patra doză de vaccin anticoronavirus Pfizer se poate face în centrele de vaccinare şi în cabinetele de medicină de familie.

„Administrarea dozei a patra de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările EMA şi ECDC. Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare şi în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech”, precizează oficialii din Ministerul Sănătății.

Potrivit acestora pot solicita vaccinarea cu doza a patra persoanele de peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu trei doze de vaccin de tip ARN mesager.

Totodată, MS arată că imunizarea cu doza a patra se poate efectua la minimum patru luni după efectuarea celei de a treia doze.

„Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”, detaliază Ministrul Sănătății.

Dovada vaccinării cu doza a patra va fi reprezentată de adeverinţa de vaccinare, generată din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări sau de certificatul digital.

A patra doză Pfizer, doar pentru cei care își doresc

Secretarul de stat Andrei Baciu din Ministerul Sănătăţii a declarat pentru Agerpres că doza a patra de vaccin de la Pfizer se face la cerere, nefiind nevoie de programare.

„Începând de luni o să putem face şi în România doza a patra de vaccin. De fapt, este a doua doză de booster. (…) Se va putea face atât în centrele de vaccinare existente, cât şi la medicii de familie. Însă un element care este extrem de important – vaccinarea se face la cerere, numai pentru cei care îşi doresc. Nu este o cerere care trebuie făcută. Se prezintă pur şi simplu într-un centru de vaccinare cei care doresc. Am primit solicitări de la oamenii care îşi doreau să facă doza a patra de vaccin”, a afirmat Andrei Baciu.

Secretarul de stat a menționat că nu este nevoie de programare pentru cea de-a patra doză, iar persoanele interesate se pot imuniza la orice medic de familie care are vaccinul.

„Vorbim despre persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu trei doze şi trebuie să aibă minim patru luni de la efectuarea dozei a treia. Dozele trebuie să fie cu vaccin ARN mesager. Vaccinarea se poate face doar cu vaccin de la Pfizer, pentru că acestea sunt recomandările clare pe care le avem de la INSP. (…) Se pot prezenta la orice medic de familie. (…) Nu trebuie să fie neapărat medicul de familie propriu, poate fi orice medic de familie care are vaccin şi poate să facă injecţia. Şi în centrele existente care se găsesc pe site-ul de vaccinare… Nu este nevoie de programare”, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu.

Leave a Comment