Share

Geely a vândut o parte dintre acțiunile deținute la Volvo AB

Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut toate acţiunile de clasă B.

Vânzarea de acțiuni realizată de Geely, care „este în conformitate cu strategia pe termen lung” și a vizat doar acțiuni de clasă B în valoare de aproximativ 14,1 miliarde de coroane suedeze (1,32 miliarde de dolari).

În ciuda vânzării acestor acțiuni, Geely va rămâne al doilea mare investitor în Volvo, cu 88,5 milioane acţiuni de clasă A.

„Ajustarea strategică de către Geely şi includerea Volvo AB în portofoliul său de investiţii şi de producţie auto este parte a strategiei diversificate de investiţii şi de gestionare a riscului”, au precizat oficialii chinezi.

Geely a vândut 49,5 milioane acţiuni la un preţ de 285,9 coroane suedeze fiecare, un discount de 2,2% faţă de preţul de la închiderea şedinţei bursiere, prin intermediul băncilor BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe şi Barclays.

La Bursa de la Hong Kong, divizia listată a Geely înregistra vineri un declin de circa 3%.

În primul trimestru din 2024, Volvo a raportat un profit operaţional peste estimările analiştilor, pe fondul majorării preţurilor la camioane.

Geely şi-a redus în ianuarie participaţia deţinută la Volvo AB, după ce în noiembrie vânduse acţiuni ale producătorului de autoturisme Volvo Car.

Controlat de miliardarul Li Shufu, grupul Zhejiang Geely Holding Group Co. deţine participaţii la mai multe companii europene producătoare de automobile.

Pe lângă Volvo Cars, el este acţionaral Lotus Technology şi al Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc. La începutul acestui an grupul chinez a semnat un acord cu Renault SA pentru a-şi combina activele din domeniul motoarelor cu combustie.

Leave a Comment