Share

Gabriela Firea solicită creșterea gradului de îndatorare a Bucureștiului

Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a anunțat că doreşte ca Ministerul de Finanţe să aprobe creşterea gradului de îndatorare a administraţiilor până la procentul maxim.

Conform Gabrielei Firea, prin creșterea gradului de îndatorare se va da posibilitatea unor noi împrumuturi de pe piaţa privată, pentru continuarea proiectelor locale, în condiţiile în care multe primării au alocat mari sume de bani în domeniul sănătăţii pentru combaterea infectării cu noul coronavirus.

„Aşteptăm să ţină cont de solicitările noastre pentru rectificarea bugetară şi o altă solicitare şi rugăminte este aceea de a ni se acorda dreptul municipiilor care am solicitat în această perioadă creşterea gradului de îndatorare pentru a ne putea măcar împrumuta de pe piaţa bancară privată, pentru a putea depăşi această perioadă financiară foarte grea, în condiţiile în care Guvernul nu mai are resurse suficiente sau sunt alte domenii prioritare, către care trebuie să îndrepte aceste resurse financiare”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a precizat că municipiul Bucureşti, de exemplu, are un grad de îndatorare de doar 8%, iar până la 30%, maximul admis, ar putea fi contractate împrumuturi de pe piaţa privată.

„Suntem sustenabili financiar, putem să le şi restituim, doar că trebuie să ni se aprobe din partea Ministerului de Finanţe”, a arătat Firea.

Potrivit acesteia, majoritatea primăriilor din ţară au redus sau anulat în totalitate alte tipuri de proiecte, programe şi activităţi necesare populaţiei, pentru a îndrepta sumele respective către capitolul sănătate şi către capitolul social, iar acum este rândul Guvernului să asculte şi să rezolve problemele autorităţilor locale.

„Autorităţile locale din întreaga ţară au făcut eforturi considerabile în această perioadă de pandemie şi am calculat, şi din discuţii cu colegii mei din ţară, o sumă, spun eu, foarte importantă – 853 de milioane de lei – a fost investită de către autorităţile publice locale din întreaga ţară. (…) Este de fapt o normalitate, dar cred că şi partea executivă trebuie să răspundă prezent de acum înainte solicitărilor autorităţilor publice locale, indiferent de culoarea primăriilor (…), pentru că toate sunt acum într-o perioadă foarte grea din punct de vedere financiar”, a afirmat Gabriela Firea fără a menționa ce alte primării din România susțin demersul său.

Citește și:

Leave a Comment