Share

Bosch investește 400 mil. euro în fabrici de semiconductori în 2022. Nu și în România

Ca urmare a crizei globale de cipuri, Bosch își majorează investițiile în facilități de cercetare și producție pentru semiconductori.

La doar câteva săptămâni după deschiderea noii sale fabrici de plăcuțe semiconductoare din Dresda, furnizorul de tehnologie și servicii Bosch anunță o altă investiție de ordinul sutelor de milioane în unitățile de producție de cipuri. Numai în 2022, Bosch intenționează să investească peste 400 de milioane de euro în extinderea fabricilor de plăcuțe semiconductoare din Dresda și Reutlingen, Germania, și a operațiunilor sale din domeniul semiconductorilor din Penang, Malaezia.

„Cererea de cip-uri continuă să crească cu o viteză amețitoare. Având în vedere situația actuală, ne extindem sistematic producția de semiconductori, astfel încât să putem oferi clienților noștri cea mai bună susținere posibilă”, a declarat Volkmar Denner, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH.

Cea mai mare parte a investiției este alocată pentru noua fabrică Bosch de plăcuțe semiconductoare de 300 de milimetri din Dresda, unde capacitatea de producție urmează să fie extinsă și mai rapid în 2022. Aproximativ 50 de milioane de euro din suma planificată vor fi cheltuite anul viitor pentru fabrica de plăcuțe semiconductoare din Reutlingen, lângă Stuttgart. Bosch va investi aici în total 150 de milioane de euro pentru spațiul suplimentar cu mediu controlat, din 2021 până în 2023. De asemenea, Bosch construiește la Penang, Malaezia un nou centru de testare pentru semiconductori. Începând din 2023, centrul va testa cipurile semiconductoare și senzorii fabricați.

„Aceste investiții planificate demonstrează încă o dată importanța strategică a deținerii propriei noastre capacități de producție pentru tehnologia de bază a semiconductorilor”, a explicat Denner.

Peste 4.000 de metri pătrați vor fi adăugați, în două etape, celor 35.000 de metri pătrați de spațiu cu mediu controlat din Reutlingen. Prima etapă, adăugarea unei suprafețe de 1.000 de metri pătrați pentru producția de plăcuțe semiconductoare de 200 de milimetri, pentru a ajunge la un total de 11.500 de metri pătrați, a fost deja finalizată. Pentru aceasta a fost necesară transformarea spațiului de birouri într-o cameră cu mediu controlat în ultimele luni și conectarea acesteia la fabrica de plăcuțe semiconductoare existentă printr-o pasarelă. Noua unitate produce plăcuțe semiconductoare din septembrie.

„Obiectivul nostru este să mărim producția de plăcuțe semiconductoare în Dresda mai devreme decât era planificat și, în același timp, să extindem capacitatea camerelor cu mediu controlat din Reutlingen. Fiecare cip suplimentar pe care îl producem va fi de ajutor în situația actuală”, a declarat Harald Kroeger, membru al consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH.

Pentru acest obiectiv au fost necesare cheltuieli de capital de 50 de milioane de euro (în 2021). Prin această mișcare, compania răspunde în special cererii sporite de senzori MEMS și semiconductori de putere cu carbură de siliciu. A doua etapă a extinderii va crea încă 3.000 de metri pătrați de spațiu cu mediu controlat până la finalul anului 2023. În acest scop, compania va investi aproximativ 50 de milioane de euro în 2022 și în 2023. Prin dezvoltarea producției de semiconductori la locația sa din Reutlingen, Bosch creează, de asemenea, 150 de locuri de muncă noi.

O altă parte a cheltuielilor de capital planificate pentru 2022 va fi alocată unui nou centru de testare a semiconductorilor din Penang. Această fabrică înalt automatizată și conectată va efectua testarea cipurilor semiconductoare și a senzorilor începând cu 2023. În total, Bosch deține peste 100.000 de metri pătrați de teren în zona continentală Penang, iar dezvoltarea va fi efectuată în etape. Inițial, centrul de testare va avea o suprafață de aproximativ 14.000 de metri pătrați, inclusiv camere cu mediu controlat, spațiu pentru birouri, cercetare și dezvoltare și facilități de instruire pentru până la 400 de angajați. Lucrările pentru fundație la noua locație au început la finalul anului 2020, iar construcția clădirilor a început în mai 2021. Centrul de testare își va începe operațiunile în 2023.

Grupul Bosch este prezent în România de 27 de ani și are aproximativ 8.160 de angajați în cinci entități. În 2020, Bosch a înregistrat vânzări de 448 milioane de euro pe piața din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,4 miliarde de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj și unitățile sale de producție pentru Soluții de mobilitate din Cluj și din Blaj, Bosch mai operează și o unitate de producție de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum și un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluții de mobilitate, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piața electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala țării.

Citește și:

Leave a Comment