Share

Au fost dezvăluite detaliile unei noi arme secrete dezvoltată de guvernul american

Racheta de tip R9X este în dezvoltare din 2011 şi are drept obiectiv să reducă considerabil numărul victimelor civile. Racheta a cunoscut mai multe denumiri, de la „Bomba ninja” până la R9X .

Conform Wall Street Journal, o rachetă foarte precisă care nu explodează este ultima armă secretă dezvoltată de guvernul american pentru a face faţă terorismului. Publicația susține că Pentagonul şi CIA au utilizat deja această armă în mare secret. Principiul de acţionare este simplu și eficient: racheta nu explodează când loveşte solul, ci se zdrobeşte de pământ, însă în prealabil eliberează șase lame lungi care ies din interior și se desfăşoară pentru a lovi ţinta.

Arma este în curs de dezvoltare din 2011, proiectul fiind conceput în timpul mandatului lui Barack Obama. Racheta a cunoscut mai multe denumiri, între „Bomba ninja” şi mai recent R9X. La vremea respectivă, guvernul făcuse din Osama ben Laden, liderul Al Qaida, ţinta sa nr.1. Autorităţile americane luau în considerare proiectul de a lovi ținta cu o rachetă cu capacităţi similare, dar în cele din urmă au optat pentru o operaţiune la sol a forţelor speciale. Dar proiectul a rămas în dezvoltare și acum poate fi utilizat când liderul unui grup terorist este identificat şi localizat cu precizie, iar armata vrea să evite cu orice preţ o baie de sânge în rândurile populaţiei civile.

Wall Street Journal (WSJ) nu a putut să obţină mai multe informaţii despre calendarul dezvoltării rachetei. În 2013, Barack Obama declarase că „trebuie să fie aproape sigur că nu va exista niciun civil ucis sau rănit în cursul unei lovituri”. Un oficial a asigurat că arma a fost dezvoltată special pentru a „evita pierderi civile”.

RX9 Racheta

Guvernul american a fost criticat de-a lungul anilor pentru acţiunea sa în Afganistan, în Irak şi în Siria. Bombardamentele sale care vizau ţinte precise au provocat adeseori moartea civililor. Guvernul justifică fabricarea noii rachete şi prin faptul că teroriştii dezvoltă noi strategii pentru a scăpa loviturilor americane. Ei s-au obişnuit să se ascundă printre populaţia civilă pentru a obliga comandamentul american să renunţe să bombardeze unele ţinte.

Racheta prezintă de asemenea avantajul de a putea fi utilizată când teroristul se află într-o clădire fără a-i distruge în întregime structura. Totuşi, armata va trebui să aibă în posesia sa informaţii extrem de precise despre poziţia ţintei pentru a putea efectua o lovitură. Totodată, faptul de a avea mai multe oportunităţi de a efectua un tir fără a ucide civili permite reducerea numărului de ore de supraveghere.

Dacă Barack Obama se angajase să reducă numărul de lovituri, Donald Trump, încă de la sosirea sa la putere, a anulat un ordin al predecesorului său care cerea un raport anual despre numărul victimelor civile colaterale. Preşedintele american a dat în acelaşi timp mai multă flexibilitate CIA pentru a efectua lovituri cu drone. Rămâne de văzut când R9X va fi utilizată în mod oficial pentru o lovitură, notează jurnaliștii WSJ.

Leave a Comment