Share

Skoda a prezentat noua Fabia, un model mai mare și mai tehnologizat

Cehii de la Skoda au prezentat o nouă generație a modelului Fabia. Deși mașina include tehnologii avansate în dotare nu intră și variante hibrid.

Anunțată pentru a intra în vânzare în luna septembrie a acestui an, noua Skoda Fabia mizează pe mai mult spațiu și sisteme de comandă și control avansate. Grație utilizării platformei MQB-A0 a grupului Volkswagen, vehiculul are o lungime de 4.108 mm – cu 111 mm mai mult decât varianta anterioară – și un ampatament de 2.564 mm, fapt ce asigură un spațiu mai mare pentru pasageri.

Conform lui Thomas Schaefer, CEO-ul Skoda, dimensiunile majorate ale mașinii generează „mai mult spațiu decât concurenții noștri”, iar faptul că Fabia are acum un ampatament chiar mai mare decât al modelului Octavia din 1996 îi susține afirmația.

Este însă interesant de observat că, în ciuda utilizării unei platforme care permite electrificarea și a unui plus de tehnologie în domeniul asistenței șoferului, Skoda Fabia nu include variante hibride. Într-o perioadă în care mașinile din toate segmentele se mândresc cu sisteme hibride sau chiar electrice de propulsie, cehii au ales să își doteze vehiculul doar cu motoare alimentate cu benzină. Justificarea oficialilor mărcii pentru această curiozitate este menținerea unui preț cât mai redus care să diferențieze mașina de concurenți.

Prin urmare, în privința propulsiei, noua Skoda Fabia se bazează pe un motor aspirat de 1.0 litri, cu trei cilindri, care asigură 65 CP sau 80 CP, un TSI tot de 1.0 litri care dezvoltă 95 CP sau 110 CP, în timp ce versiunea de top – 1.5 TSI – asigură 150 CP și 250 Nm. Versiunile cu 110 CP și 150 CP pot fi asociate cu transmisie DSG.

Printre dotările tehnologice nou apărute în dotarea Fabia se numără ecranul de 9,2 inch, sensibil la atingere, din centrul planșei de bord, deja cunoscutul „virtual cockpit” de 10,25 inch aflat în dotarea mai multor modele Volkswagen și Skoda, cruise-control adaptiv cu păstrarea benzii de rulare sau funcția de recunoaștere a semnelor de circulație.

Skoda Fabia a ocupat anul trecut locul 10 în clasamentul european al vânzărilor din segmentul B cu 93.055 unități, în scădere cu 38% și este al doilea cel mai vândut model al mărcii după Octavia. Modelul va continua să fie asamblat la uzina Skoda din Mlada Boleslav, Cehia.

Citește și:

Leave a Comment