Share
Un diamant de 242 de carate, descoperit de o companie rusă, scos la licitație

Un diamant de 242 de carate, descoperit de o companie rusă, scos la licitație

Gigantul rus din industria pietrelor prețioase, Alrosa, a anunțat organizarea unei lictații la Dubai pentru un diamant brut care are dimensiunea unei mingi de ping pong.

Rușii de la Alrosa vor prezenta între 14 și 21 martie, la biroul lor de vânzări din Dubai, un diamant neprelucrat care, pe 22 martie va fi scos la licitație. Dincolo de raritatea evenimentelor în care sunt licitate diamante brute, evenimentul are ca principală atracție faptul că piatra prețioasă are nu mai puțin de 242 de carate.

Deși prețul diamantelor a scăzut major anul trecut, piața se află acum în plină redresare, iar compania rusă a decis că este momentul oportun pentru a scoate la licitație unui dintre cele mai mari diamante brute pe care le-a descoperit vreodată.

„În ultimul deceniu, Alrosa a scos la licitație doar câteva diamante mai mari de 200 de carate deoarece acestea sunt extrem de rare, iar compania a preferat adesea să prelucreze prin tăiere și lustruire propriile descoperiri”, a declarat Evgeny Agureev, directorul de vânzări al Alrosa. Acesta a adăugat și că această licitație este deosebit de importantă pentru companie pentru că vine după un an în care „întreaga noastră industrie s-a confruntat cu cea dificilă perioadă din istoria sa”

Citește și:
– Diamant de 80 de carate pentru ca Tiffany să realizeze cea mai scumpă bijuterie din istoria sa

Având un preț de pornire de două milioane de dolari, diamantul brut a fost descoperit acum mai bine de zece ani și, tocmai de aceea, unii au speculat că scoaterea lui la licitație acum, fără a fi prelucrat, arată că Alrosa are nevoie de lichidități. Totuși, Evgeny Agureev a ținut să explice că decizia de a vinde acest diamant brut a fost luată pentru a marca cea de-a 100-a licitație a companiei. De altfel, pe lângă piatra prețioasă de dimensiunea unei mingi de ping pong, la Dubai vor mai fi prezentate și licitate alte două diamante de 190,7 carate, respectiv, 136,2 carate, precum și mai multe pietre mai mici.

În ciuda dimensiunilor sale mari, diamantul celor de la Arosa se află departe de recordurile exploatărilor miniere din Africa. Din acest punct de vedere liderul absolut rămâne Cullinan, piatră de 3.106 de carate descoperită în 1905 lângă Pretoria, în Africa de Sud. Tot în Africa, dar la o mină din Botswana a fost descoperit în 2015 un diamant de 1.109 carate și, chiar mai recent, compania Gem Diamonds a scos la lumină din zona muntoasă a republicii Lesotho o piatră de 910 carate.

Citește și:

Leave a Comment