Share
Noua tulpină a SARS-CoV-2 izolează Marea Britanie. România suspendă zborurile

Noua tulpină a SARS-CoV-2 izolează Marea Britanie. România suspendă zborurile

Mai multe țări din întreaga lume, printre care și România, au suspendat zborurile din Marea Britanie și îi introduc în carantină pe cei sosiți din acest stat.

Noua tulpină de SARS-CoV-2 a determinat guvernul britanic să introducă de urgenţă începând de ieri, 20 decembrie, măsuri de izolare pentru 16 milioane de locuitori din Londra şi sud-estul Angliei.

„Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale. Va fi greu să o ţinem sub control până când nu va fi implementat un vaccin”, a declarat duminică ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock.

Deși nu a anunțat oficial, Hancock a lăsat să se înţeleagă că noile restricţii ar putea dura cel puţin „două luni”.

România, ca și alte state, oprește zborurile către Marea Britanie

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) din România a aprobat duminică suspendarea zborurilor din şi către Marea Britanie şi Irlanda de Nord, pentru o perioadă de 14 zile, precum şi introducerea celor două ţări pe lista statelor pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc în România. Potrivit hotărârii nr. 61 a CNSU, decizia se va institui din 21 decembrie.

„Având în vedere apariţia unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, solicitarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, precum şi analiza factorilor de risc privind apariţia noii tulpini întocmită la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, luând în considerare persistenţa unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul naţional, precum şi apariţia zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, atât prin circulaţia virusului pe teritoriul naţional, cât şi prin importarea acestuia odată cu revenirea în ţară a persoanelor posibil infectate aspecte care generează o presiune constantă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ-teritoriale şi a sistemului sanitar, (…) se aprobă introducerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Măsura prevăzută se aplică începând cu data de 21decembrie, ora 0.00”, se arată în hotărârea CNSU.

Totodată, mai precizează sursa citată, se aprobă suspendarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 decembrie, ora 19.00.

Măsuri disperate în întreaga lume

Guvernul de la Haga a anunțat aseară că pasagerilor de pe feriboturile provenind din Regatul Unit li se va refuza accesul în Olanda. Guvernul olandez a suspendat și toate zborurile de pasageri spre Regatul Unit după descoperirea la începutul lui decembrie în Olanda a unui caz de contaminare cu noua tulpină de SARS-CoV-2 identificată la Londra şi în sud-estul Angliei.

Franţa a suspendat începând de duminică la miezul nopţii toate deplasările de persoane, „inclusiv cele legate de transporturile de mărfuri, pe care rutieră, aeriană, maritimă sau feroviară, provenite din Regatul Unit”. Restricțiile instituite de Franţa sunt valabile deocamdată pentru 48 de ore, „pentru a lăsa timp de coordonare” la nivelul UE în vederea stabilirii unei abordări comune privind măsurile faţă de fluxurile de pasageri şi mărfuri dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precizează într-o notă guvernul francez. Transporturile dinspre Franţa către Regatul Unit sunt în continuare permise.

Arabia Saudită a suspendat și ea de ieri zborurile internaţionale şi accesul pe teritoriul său prin punctele de trecere terestră şi prin porturi pentru cel puţin o săptămână, ca urmare a apariţiei unei noi tulpini a coronavirusului în Regatul Unit. Regatul saudit „suspendă toate zborurile sale internaţionale – nu şi pentru cazurile excepţionale – pentru o perioadă de o săptămână care poate fi prelungită suplimentar cu o săptămână”, a raportat agenţia oficială de presă saudită, SPA, citând Ministerul de Interne. „Intrarea în regat pe cale terestră sau prin porturile maritime va fi, de asemenea, suspendată pentru o săptămână, cu o prelungire suplimentară posibilă de o săptămână”, a adăugat agenţia.

Canada a decis, ca numeroase alte ţări, să suspende zborurile de pasageri dinspre Marea Britanie. Decizia care intră în vigoare la miezul nopţii (luni, 05.00 GMT) figurează într-o notă a Ministerului Transporturilor pentru transportatorii aerieni, o copie a acesteia fiind obţinută de CBC.

În baza acestei decizii, zborurile de pasageri dinspre Marea Britanie sunt interzise pentru o perioadă nedeterminată. Restricţiile nu se vor aplica pentru zborurile de mărfuri sau în cazul aeronavelor care trebuie să aterizeze din motive de securitate. Decizia este urmare a unei reuniuni, duminică, a mai multor membri ai cabinetului în jurul premierului Justin Trudeau.

Mai multe ţări, printre care Franţa, Belgia, Olanda, Germania, Irlanda sau România, au decis să suspende temporar zborurile sau deplasările dinspre teritoriul britanic, traducând sentimentul de îngrijorare provocat de apariţia noii variante a coronavirusului.

Reuniune de urgență

Consiliului UE a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR). Acest mecanism are ca scop luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE în cazul unor crize importante şi complexe.

Pentru pregătirea acestei reuniuni, cabinetul preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a convocat duminică o videoconferinţă pe teme tehnice. La această reuniune reprezentanţii „statelor membre au făcut schimb de informaţii despre măsurile pe care intenţionează să le adopte în orele următoare”, cum ar fi interzicerea zborurilor din Regatul Unit sau noi măsuri privind testarea, a precizat un purtător de cuvânt comunitar.

Deocamdată nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă. Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, ea a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra sau în comitatul Kent, iar în prezent tinde să devină forma „dominantă” în Marea Britanie şi a provocat o creştere puternică a spitalizărilor în decembrie, astfel că la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus duminică posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii şi a cerut autorităţilor statelor membre ale UE să ia măsuri prompte, în special să identifice rapid şi să izoleze persoanele venite din zonele afectate şi contacţii lor şi să intensifice testarea.

Leave a Comment