Share
FMI World Economic Outlook: Economia românească va înregistra o contracţie de 4,8% în 2020

FMI World Economic Outlook: Economia românească va înregistra o contracţie de 4,8% în 2020

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit, uşor, estimările privind evoluţia economiei româneşti atât în acest an cât şi în 2021.

Conform raportului „World Economic Outlook” întocmit de FMI și dat publicității astăzi, economia românească va înregistra o contracţie de 4,8% în 2020. Aceste date vind după ce, în ediția din aprilie a aceluiași raport instituţia financiară lua în calcul un recul de 5%.

Pe lângă îmbunătățirea ușoară a prognozelor pentru acest an FMI anunță și o creștere economică de 4,6% pentru 2021, peste cifra de 3,9% avansată în primăvară.

Noile estimări ale FMI sunt mai optimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care prognoza cu câteva zile în urmă că România va înregistra o contracţie de 5,7% în 2020. În schimb, pentru anul viitor și Banca Mondială ia în caclul o creștere importantă, 4,9%.

Revenind la raportul FMI, institușia şi-a îmbunătăţit şi estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în acest an, până la 5,3% din PIB, în condiţiile în care în primăvară prognoza un deficit de cont curent de 5,5% din PIB.

Anul următor, nivelul deficitului de cont curent se va reduce până la 4,5% din PIB, mai bine decât reducerea până la 4,7% din PIB pe care o preconiza în aprilie.

Noile estimări ale FMI sunt mai optimiste şi în ceea ce priveşte evoluţia ratei şomajului, care ar urma să crească de la 3,9% în 2019 până la 7,9% în 2020, semnificativ mai puţin faţă de avansul până la 10,1% cât estima în aprilie.

Scădere cu 4,4% a economiei mondiale în opinia FMI

La nivel global, FMI se aşteaptă la o contracţie de 4,4% în 2020, una mai puţin severă decât cea de 4,9% inclusă în raportul World Economic Outlook Update publicat în luna iunie. „Revizuirea reflectă evoluţiile peste aşteptări din trimestrul al doilea, în principal în economiile avansate, unde activitatea a început să se îmbunătăţească mai repede decât ne aşteptam, după ce restricţiile au început să fie eliminate în mai şi iunie precum şi indiciile care arată o revenire solidă în trimestrul al treilea”, menționează analiștii FMI.

Pentru 2021, FMI mizează pe o revenire a economiei mondiale care ar urma să înregistreze un avans de 5,2%.

Citește și:

Leave a Comment