Share

După Grecia, și Ungaria impune condiții pentru accesul românilor

Nerespectarea măsurilor de stăvilire a răspândirii coronavirusului izolează românii în propria țară. După Grecia, și Ungaria impune condiții.

Tot mai multe state din Uniunea Europeană impun restricții de acces cetățenilor români. Conform Ministrului Afacerilor Externe (MAE), toţi cetăţenii străini care sosesc în Grecia în scop turistic sunt obligaţi, începând cu 15 iulie, să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu Covid-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene.

Obligația intră în vigoare începând cu ziua de miercuri, 15 iulie, de la ora 6.00. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.

MAE reaminteşte că prezentarea acestui test nu exclude obligaţia de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei şi nici posibilitatea testării aleatorii la intarea pe teritoriul Republicii Elene.

Acces restricționat în Ungaria

MAE român a anunțat astăzi și că autorităţile ungare au anunţat noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul țării vecine, norme care vor intra în vigoare de miercuri, ora 00.00.

Condiţiile de intrare vizează clasificarea statelor de provenienţă a persoanelor care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde – fără restricţii, zona galbenă – cu restricţii şi zona roşie – nu este permisă intrarea.

Conform informaţiilor comunicate public de autorităţile ungare, România a fost inclusă pe lista statelor galbene.

Oficialii MAE menționează că tuturor cetăţenilor care intră în Ungaria din România le sunt aplicabile următoarele dispoziţii: la intrarea în această ţară vor fi supuşi examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu Covid-19 nu li se va permite accesul. În situaţia în care nu prezintă simptome, aceştia vor fi obligaţi să intre în carantină pentru o perioadă de 14 zile (instituţionalizată sau prin izolare la domiciliu), fiind luaţi în evidenţele autorităţilor sanitare ungare.

Intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetăţenilor care vin din România şi care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferenţă de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Totodată, MAE precizează că autorităţile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetăţenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiţia ca angajatorul ungar să transmită poliţiei locale un formular electronic cu datele de identificare a acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliţiei ungare.

Autorităţile ungare precizează că tranzitul este permis în anumite condiţii, respectiv: durata să nu depăşească 24 de ore; persoanele care nu prezintă simptome specifice infecţiei cu COVID-19 pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în ţara de destinaţie, eventual de tranzit.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Și Franța ia noi măsuri de protecție

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a anunțat astăzi că Franţa va efectua în mod sistematic teste virusologice pe aeroporturi în zilele următoare pentru toţi călătorii proveniţi din ţările „roşii”.

„Vom realiza teste sistematice pe aeroporturi pentru călătorii care vin din ţări aşa-zis «roşii», adică din ţări unde virusul circulă cel mai mult”, a spus noul purtător de cuvânt al guvernului, anunţând „2.000 de teste pe zi”.

„Cei care au făcut un test în ţara de origine nu vor trebui să mai facă unul la sosirea în Franţa. Va trebui ca ei să poată furniza dovada că au făcut un test”, a spus Attal. El a menţionat că măsura va fi instituită în zilele următoare, fără însă a indica o dată precisă.

În ultimele zile, odată cu creșterea majoră a numărului de teste cu rezultat pozitiv la coronavirus în România, tot mai multe state au anunțat restricții.

Citește și:

Leave a Comment