Share
Cele două „femei” care dictează în familia Skoda

Cele două „femei” care dictează în familia Skoda

Octavia, cel mai căutat model Skoda pe piața autohtonă, împreună cu Laura, asistentul digital al șoferului, sunt cele două constante care pot face viața șoferilor mult mai ușoară și plăcută.

Modelul Octavia se află de mulți ani printre preferințele cumpărătorilor români de autoturisme. În primele cinci luni ale acestui an au fost comercializate 1.411 astfel de vehicule, mult peste cele 324 de unități Fabia, 243 Superb și 27 Citigo.

Dincolo de raportul calitate/preț competitiv, modelul compact ceh cu nume de femeie își răsfață deținătorul cu un aspect exterior bine proporționat și atractiv, un spațiu interior demn de invidiat și, mai nou, printr-o tehnologie care, cu doar câțiva ani în urmă, părea imposibil de asociat cu un astfel de vehicul.

Șoferul ia loc pe scaunul noii Skoda Octavia și este întâmpinat cu numele său, afișat pe ecranul central de zece inchi. Telefonul inteligent i se conectează automat cu sistemul de infotainment. Scaunul șoferului se ajustează electric în poziția preferată de respectivul șofer, la fel ca oglinzile exterioare. Sistemul Climatronic cunoaște temperatura preferată, iar postul radio poate fi setat dintr-un simplu „swipe”. Dacă nu am fi dezvăluit deja că vorbim despre Octavia, cu siguranță mintea v-ar fi purtat către modele mult mai scumpe din segmentele premium sau chiar lux, așa-i?

Pentru că nu părea de ajuns pentru inginerii cehi de la Skoda, „femeii” Octavia i-a fost asociat un asistent personal digital cât se poate de inteligent numit Laura. Fără a fi un motiv de divorț, această a doua femeie din viața oricărui posesor burlac de Skoda, sau a treia dacă punem la socoteală nevasta, ascultă docilă comenzile vocale ale deținătorului legal și îl poate îndruma prin sistemul de navigație pe ruta optimă către destinația aleasă.

Cu doar puțini ani în urmă, un astfel de scenariu ar fi fost aproape de neimaginat. Acum, la a treia generație a sistemelor modulare de infotainment adăugate în echiparea Octavia, a devenit realitate și impresionează prin utilizarea facilă și intuitivă asemănătoare celei a unui smartphone.

În mai puțin de un deceniu, smartphone-ul a revoluționat modul în care utilizăm telefoanele. În zilele noastre, aproape nimeni nu mai duce dorul tastaturii clasice a acestuia. Comenzile de tip „touch”, „swipe” sau „scroll” au devenit extrem de intuitive, iar comenzile vocale sunt din ce în ce mai facile. Skoda a transferat în mod coerent aceste concepte de operare în modul de operare al sistemelor sale de infotainment.

„Noua Octavia este acum și mai digitalizată și interconectată, fiind mai simplu și confortabil de utilizat ca niciodată. A patra generație a celui mai popular model Skoda are un sistem de infotainment complet înnoit pe care Skoda îl utilizează pentru prima dată la această scară. Comparativ cu generația precedentă, tehnologia sistemului și conceptul său de operare, precum și gama sa de funcții, marchează o schimbare considerabilă, ameliorând siguranța și confortul”, consideră Reiner Katzwinkel, director pentru dezvoltarea sistemelor electrice și electronice al Skoda.

Cea mai mare diagonală a unui ecran central din istoria Skoda

Elementul central al sistemelor de infotainment ale modelului Octavia numite Columbus, Swing și Bolero (la finele anului 2020) este display-ul central cu diagonala de zece inchi, cea mai mare oferită vreodată la un model Skoda. Având suprafața din sticlă și un design minimalist, amintește de smartphone-urile și tabletele de ultimă generație. Și, la fel ca aceste dispozitive mobile, Octavia permite șoferului să personalizeze și segmenteze ecranul și să includă în zona ușor accesibilă funcțiile preferate. Diferitele elemente pot fi mutate și rearanjate prin simpla atingere, la fel ca la smartphone. Un simplu „swipe” sau o scurtă comandă vocală sunt de ajuns pentru a trece de la o fereastră la alta sau pentru a schimba posturile de radio.

Pentru a ajusta volumul pot fi utilizate butoanele de comandă de pe volan sau noul touch-slider, ce este poziționat în fața marginii inferioare a display-ului central, astfel că poate fi găsit imediat pe întuneric sau chiar fără a privi în direcția respectiva. Un singur deget este suficient pentru a ajusta volumul, iar cu două degete puteți ajusta mărimea hărții de navigație din meniul de navigație. Pentru prima dată, sistemul de infotainment Columbus poate acum afișa harta la mărime diferită față de harta afișată de Virtual Cockpit. Ca alternativă, secțiunea hărții de pe display-ul central poate fi mărită sau micșorată cu gestul de zoom cunoscut deja de la smartphone-uri.

Touch-slider-ul, precum și butoanele și rotițele de pe volanul multifuncțional, dar și asistentul digital inteligent Skoda Laura ajută șoferii, reducând cât de mult posibil necesitatea de a lua ochii de la drum pentru a opera funcțiile de infotainment. Head-up Display-ul oferit în premieră de Skoda contribuie la rândul său în acest sens, proiectând pe parbriz, în câmpul vizual direct al șoferului, diferite informații, precum viteza, instrucțiunile de navigație, indicatoarele de circulație identificate sau sistemele de asistență active. Astfel șoferul se poate concentra optim asupra drumului și condusului.

„Noile sisteme de infotainment ale modelului Octavia îi oferă utilizatorului numeroase opțiuni de personalizare și operare, mult mai multe decât a oferit până acum vreodată. Datorită noilor concepte intuitive de operare a soluțiilor noastre de infotainment, utilizatorii pot să se orienteze mult mai rapid în cadrul sistemelor și în curând nu vor mai dori să renunțe la aceste avantaje și la acest confort în viața lor de zi cu z”, a adăugat Reiner Katzwinkel.

Setările avansate pentru climatizare, ce depășesc sfera de acțiune a asistentului Laura ce permite ajustarea temperaturii, pot fi, de asemenea, efectuate prin intermediul ecranului central. Meniul cu structură clară poate fi, de asemenea, accesat direct, acționând butonul de pe consola centrală. Adițional, pot fi utilizate butoane separate pentru a activa direct viteza maximă a ventilației îndreptate spre parbriz și pentru a porni încălzirea lunetei.

Octavia memorează în cloud-ul Skoda toate setările sistemului de infotainment și ale instalației de aer condiționat, precum și reglajele scaunului șoferului și ale oglinzilor exterioare, imediat ce contul Skoda Connect al șoferului este activat în automobil. Preferințele a până la 14 utilizatori pot fi memorate și, de asemenea, transferate la alt automobil Skoda echipat cu cea mai nouă generație a sistemului de infotainment.

Prețul de bază al noii Skoda Octavia este de 22.439 de euro. Cu această sumă, sesizabil mai mare decât cea necesară pentru cele mai puțin costisiroare variante ale generațiilor anterioare veți putea achiziționa o mașină dotată cu motorul de 1.5 litri alimentat cu benzină care dezvoltă 150 CP.

Citește și:

Leave a Comment