Share
Așa arată parcul Pantelimon, „salvat” irevocabil de primarul Negoiță

Așa arată parcul Pantelimon, „salvat” irevocabil de primarul Negoiță

Cu câteva zile în urmă, primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, se lăuda că a „câștigat irevocabil” parcul Pantelimon împotriva celor care doreau să îl transforme în „zonă construibilă”. Același primar și-a dat însă avizul ca, în singura zonă verde din estul Bucureștiului, să fie construită o megaclădire din beton în locul ocupat până nu demult de copaci și iarbă verde.

Epopeea parcului Pantelimon, despre care LifeNews a scris încă din primăvară, este departe de a se fi încheiat. Deși primarul Sectorului 3, în aria de competență a căruia se află zona, declara că lucrările ar fi trebuit finalizate în luna mai, fosta oază verde din estul Bucureștiului este încă un imens șantier. Unul în care, în locul copacilor și al spațiilor verzi, au „crescut” două clădiri din beton – una care susține toboganele acvatice ale viitorului „miniDisneyland”, iar cealaltă, o imensitate dizgrațioasă fără un scop bine definit.

Fără a oferi informații clare legate de scopul acestui asalt asupra naturii, primarul s-a mulțumit să declare, tot în primăvară, că „faptul că (n.n. – parcul Pantelion) e o zonă împădurită este o oportunitate. Avem câțiva copaci care trebuiesc mutați, dar sunt copaci tineri plantați de noi acum un an, doi, trei. Pe cale de consecință nu vor fi tăiați, ci mutați. Dacă va trebui să tăiem copaci, oricum foarte limitat la număr, o să replantăm de 100 de ori în loc. Noi, în acest moment, plantăm în Sectorul 3 aproximativ 200 de copaci pe zi. Recent am văzut un studiu de la Facultatea de Peisagism de la Universitatea de Agronomie realizat împreună cu Organizația Arhitecților din București. Ne-au prezentat cum stăm cu spațiile publice din Sectorul 3. Au evidențiat faptul că parcul Pantelimon arată bine, dar că avem nevoie de chestiuni atractive acolo. De «ancore». De anumite obiective care să atragă cetățenii să meargă acolo. E păcat de acel spațiu minunat. Am întâlnit mulți cetățeni care m-au abordat pe stradă «când e vară și foarte cald, unde mergem să facem baie, să ne răcorim puțin?» Ne-am hotărât să facem acolo un parc acvatic. De asemenea, tot în parcul Pantelimon, încercăm să facem o zonă tematică. E nevoie de un parc tematic. Am cumpărat deja toate aparatele care au funcționat în fostul Terra Park din sectorul 6. Acum lucrăm la proiectare, să le montăm, să le punem în funcțiune și să realizăm acel «miniDisneyland» acolo. În parcul acvatic va fi ceva de genul unui râu artificial. O să avem mai multe piscine, un râu, tobogane, zonă de relaxare și multă plajă pe spațiul verde. Intenționăm să finalizăm lucrările până în primăvară, în mai”, spunea Negoiță.

Primarul oprește rechinii imobiliari, dar construiește „blocuri”

Pe 29 noiembrie, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, anunța că primăria a câştigat „irevocabil” parcul Pantelimon, după ce o mare parte din acesta a fost revendicat, pe modelul Parcului IOR.

„Am câştigat irevocabil Parcul Pantelimon. Nu cunosc foarte mulţi faptul că am fost în proces cu ticăloşii, care, pe acelaşi model de la Parcul IOR, în primul rând au modificat indicatorii urbanistici, l-au transformat din parc în zonă construibilă. Şi în paralel au atacat, că – vezi Doamne! – pe documente false, pe expertize contrafăcute au vrut să ne ia parcul, o mare parte din parc, cea mai atractivă, zona dinspre metrou. Vestea bună este că l-am câştigat irevocabil. Deci nu au nicio cale de atac, s-a încheiat discuţia”, a anunţat primarul, la o conferinţă de presă.

Cunoscând istoria recentă a parcului și intrigați de rolul de salvator asumat de primarul Negoiță, am verificat la fața locului stadiul lucrărilor executate de firmele primăriei în deja fostul parc. Ei bine, pe lângă munți de pământ, materiale de construcții și fiare, în locul spațiilor verzi a „răsărit” – așa cum puteți vedea din imagini – o clădire imensă din beton care tronează exact în mijlocul a ceea ce, cândva, ar trebui să fie un „miniDisneyland”.

Parc Pantelimon - Negoiță

Mai mult chiar, se pare că proiectul inițial al toboganelor cu apă a fost greșit executat, iar acum se demolează bazine pentru apă deja construite. Oricât de absurd ar părea, toboganele acvatice care coboară din vârful unui alt turn din beton se terminau brusc în câteva bazine cu apă vizibil prea mici pentru așa ceva. Observând probabil deficiențele de proiectare, constructorul este nevoit acum să demoleze părți din acestea pentru a le mări suprafața în așa fel încât acestea să fie sigure.

Conform proiectului, adoptat pe 27 septembrie 2018, pe lângă zona de divertisment acvatic se va crea un parc tematic care va cuprinde lucrări de butaforie, instalaţie de tiroliană, montagne russe, spaţii de joacă. Potrivit aceleiaşi surse, valoarea totală a lucrărilor este 115 milioane lei (23,5 milioane de euro !!!), durata de realizare a investiţiei fiind estimată la 18 luni.

În articolele publicate în luna mai evidențiam modul barbar în care parcul Pantelimon este distrus pentru a face loc proiectului megalomanic al primarului Robert Negoiță. Același primar care susține că a scăpat zona de rechini imobiliari. La vremea respectivă notam că șantierul și-a depășit limitele distrugând aproape toată suprafața verde, că lucrările nu sunt senmnalizate corespunzător și că acestea nu se vor finaliza în timpul prevăzut în contract. În speță, conform edilului Sectorului 3, totul trebuia să fie funcțional încă din luna mai, însă, după cum arată șantierul, ele nu vor fi gata înainte de primăvara lui 2020. Până atunci bucureștenii din zonă nu doar că au rămas fără puținul spațiu verde existent, dar sunt și nevoiți să îndure praful, mizeria și zgomotul generate de lucrări. Unde mai pui că logica proiectului pare complet eronată.

Ofensivă contra retrocedărilor abuzive

Aparent deloc conștient că instituția pe care o conduce face același lucru cu cei pe care îi condamnă că transformă spațiile verzi în zone construibile, primarul Robert Negoiţă a susţinut cu câteva zile în urmă că, la cinci luni de când a depus o plângere penală privind retrocedarea unor spaţii verzi şi locuri de joacă din sectorul 3, a fost invitat să facă declaraţii pe acest subiect, dar nu la DNA, aşa cum s-ar fi aşteptat, ci la o secţie de poliţie.

Într-o conferinţă de presă, primarul a vorbit despre plângerea penală pe care a depus-o la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind retrocedarea diferitelor spaţii verzi, locuri de joacă, parcuri ori curţi de şcoli din sectorul 3 al Capitalei.

„Aici discutăm de mare corupţie, de miliarde de euro, de sute de hectare de teren în Bucureşti – şi dosarul ajunge la Secţia 18 de Poliţie. Atât de puternici sunt ăştia încât nu există niciun procuror care să aibă curaj să îi cheme şi să le adreseze nişte întrebări? Am avut alegeri şi am fost foarte fericit că a câştigat România normală. România normală este acea Românie care îi face pe ticăloşii ăştia să plătească pentru nenorocirile pe care le-au făcut. (…) Analizez care ar trebui să fie paşii pe care trebuie să îi facem, tocmai în ideea de a debloca situaţia, pentru că eu consider inadmisibil ca un dosar de miliarde de euro, de mare corupţie, în loc să ajungă la DNA, ajunge la Secţia 18. În loc să se ocupe un procuror, care e magistrat, îl dă unui poliţist”, a afirmat Negoiţă.

El a adăugat că îşi doreşte ca un procuror „hotărât şi neînfricat să încerce să facă lumină pe această speţă”, dar şi că senzaţia sa este că „în continuare” grupul „mafiot” implicat în aceste retrocedări „este mai puternic” decât statul român.

„Cum să retrocedaţi voi teren intravilan pentru o proprietate, care se pare că nici măcar nu a fost confiscată, ci a fost cumpărată pe vremea Regelui Carol al II-lea? Avem documente din arhivă care ne spun treburile astea. Ea a fost vândută atunci şi retrocedată acum. Şi nu ca teren arabil, ci ca intravilan. E un grup mafiot bine organizat. Pentru că înainte să ajungă la Cotroceni a trecut pe la Primăria Generală şi a făcut PUG în care aceste terenuri, în loc să apară ca spaţii verzi, parcuri, locuri de joacă, au început să figureze în documentaţia de urbanism ca fiind construibile, pe acelaşi model ca la Parcul Pantelimon. În timp ce îl atacau în instanţă, erau atât de siguri că e blat şi la Primăria sector 3 şi că vor merge triumfal, încât l-au modificat în documentaţia de urbanism şi el nu mai figurează ca parc, figurează ca zonă construibilă. Numai că în 2012 s-a schimbat primarul, ne-am apărat corect”, a declarat Negoiţă.

Foto (c) LifeNews.ro

Parc Pantelimon - Negoiță

Citește și:

Parc Pantelimon - Negoiță

Leave a Comment