-
Josef Reiter (BMW România): România este pe dos față de piețele din vest - 13 hours ago
-
Denis Le Vot, CEO Dacia & Lada: Conceptul Bigster este un indiciu pentru calea pe care o vom urma - January 14, 2021
-
Renaulution: Viitorul Dacia, dezvăluit de șeful Renault, Luca de Meo - January 14, 2021
-
UPDATE: Surpriză în industria auto: Hyundai ar putea fi constructorul mașinii Apple - January 8, 2021
-
Piața românească de autoturisme a scăzut anul trecut cu 21,79%. Iată ce mașini au preferat românii - January 4, 2021
-
Cristian Milea: Odată cu preluarea Audi România am demisionat de la conducerea APIA - December 17, 2020
-
Ministerul Mediului: Sumele alocate programelor Rabla nu vor scădea. Nu avem în plan o reducere a valorii ecotichetului - November 12, 2020
Renault ar putea avea pentru prima dată o femeie ca director executiv
Actualul directorul financiar al Renault, Clotilde Delbos, ar putea fi numită director interimar în locul lui Thierry Bollore. Acesta a catalogat presiunile făcute de președintele companiei asupra sa drept „total neașteptate” și „stupefiante”.
Astăzi este programată reuniunea Consiliului de Administraţie al Renault, unde vor fi discutate probleme de guvernanţă, ceea ce a intensificat speculaţiile privind viitorul lui Thierry Bollore. Totodată, conform postului francez BFMTV care citează surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, în această dimineață este programată o întâlnire între preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard, şi actualul director general Thierry Bollore. Presa a raportat că relaţiile dintre cei doi sunt tensionate. Reprezentanţii producătorului auto francez nu au dorit să comenteze informaţiile.
Născută îm 1967, Clotilde Delbos și-a început cariera în SUA, devenind apoi angajat al Price Waterhouse din Paris, înainte de a se alătura grupului Pechiney în 1992. Ea s-a alăturat grupului Renault în 2012.
Pe lângă stabilizarea alianţei cu Nissan, viitorul preşedintele Renault trebuie să se ocupe de reformarea guvernanţei producătorului auto francez, pe care nu a realizat-o încă. Reuniunea vine după ce publicaţia de afaceri Le Figaro informase că preşedintele Renault va propune Consiliului de Administraţie să găsească un succesor pentru actualul director general. Surse apropiate de Guvernul francez (care deţine 15% din Renault) au declarat pentru Reuters că este luată în calcul o revizuire generală a conducerii grupului auto.
Ieri, Bollore a declarat ziarului de afaceri francez Les Echos că a aflat abia miercuri la ora 4 dimineața, după ce s-a întors la Paris cu un zbor de la Tokyo, că Senard dorește să-l forțeze să părăsească postul de director executiv al Renault, pe care îl deține din ianuarie. „Nu au existat divergențe între noi nici cât o hârtie de țigară”, a spus Bollore pentru Les Echos. „I-am fost întotdeauna loial”. De altfel, Bollore consideră că singurele acuze care i-au fosty aduse sunt legate de nominalizarea sa de către Carlos Ghosn. Dar și asta a fost o măsură aprobată în unanimitate de consiliul de administrație.
Thierry Bollore a denunţat ceea ce a numit o “lovitură de forţă îngrijorătoare” posibila sa înlăturare de la conducerea Renault. „Brutalitatea şi caracterul complet neaşteptat a ceea ce urmează să se întâmple sunt stupefiante… Această lovitură de forţă este foarte îngrijorătoare”, a afirmat Bollore.
Thierry Bollore, care în calitate de COO al Renault era „moștenitorul” lui Carlos Ghosn, a fost numit CEO la două luni de la arestarea lui Ghosn.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care francezii deţine 44,3% dintre acţiunile Nissan, în timp ce japonezii controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu au drepturi de vot în grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile. Compania românească Automobile Dacia a fost preluată de Renault în 1999.