Share

Vinieta Oxigen: Toți posesorii de vehicule sub Euro 5, buni de plată

Ultimele modificări ale proiectului de hotărâre privind calitatea aerului în București, cel care include și vinieta Oxigen, arată că toți posesorii de mașini dotate cu motoare sub norma Euro 5 vor trebui să plătească pentru a parcurge zona centrală a Capitalei.

Conform noului document care va fi discutat pe 24 octombrie în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) și posesorii de mașini Euro 4 vor fi obligați să plătească vinieta Oxigen. Astfel, pentru mașinile non-Euro taxa va fi de 1.900 de lei / an, pentru cele Euro 1 de 1.700 de lei / a n, pentru Euro 2 de 1.500 de lei / an, pentru Euro 3 de 700 de lei pe an și pentru Euro 4 de 500 de lei pe an. Anterior, doar mașinile sub Euro 3 intrau sub incidența proiectului de vinieta. Există, desigur și varianta achitării vinietei Oxigen pentru perioade mai scurte (vezi tabelul de mai jos).

Dacă proiectul va fi aprobat de CGMB, acesta ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, adică în mai puțin de trei luni, iar contravenienții vor putea fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei.

Conform documentului bine ascuns în arhivele CGMB, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai micã de 5 tone pe arterele din municipiul Bucureşti este restricționat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, însă de aceste restricții „scapă” mașinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6. În schimb, se aplică restricții celor cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul acestora fiind pemis pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen. Iar cele cu normele de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, au accesul complet interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), iar în restul zonelor din Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen. Detalii despre așa-numita zonă ZACA puteți găsi în articolele anterioare pe tema vinietei Oxigen de pe LifeNews.ro.

Conform Hotnews.ro, sunt exceptate de la vinieta doar mașinile electrice și hibrid, cele pe două roți, cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități, cele destinate transmisiunilor radio și tv (restul presei nu pare să conteze), autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apararii Naționale, unitatilor speciale ale Serviciului Român de Informați și ale Serviciului de Protectie și Pază, Servicului de Telecomunicatii Speciale, Servicului de Informatii Externe, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, servicile publice comunitare pentru situații de urgență, Societatea Națională de Cruce Roşie din România, servicile de ambulanță, Societatea Transport Bucuresti, cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare, cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului și cele preväzute ca fiind exceptate de la plata vinietei prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte.

Citește și:

Leave a Comment