Share

Vaccinul Moderna, mai eficient decât cel elaborat de Pfizer. Nu necesită condiții speciale

La doar o săptămână de la anunțul privind eficiența vaccinului Pfizer – BioNTech, concurenții de la Moderna vin cu vești chiar mai bune. Vaccinul lor este mai eficient și mai ușor de transportat.

Oficialii companiei Moderna au anunțat că vaccinul lor, încă experimental,este eficient în proportție de 94,5% în prevenirea COVID-19. Acest procent a rezultat în urma cumulării datelor intermediare din cel mai nou studiu. Moderna este al doilea producător de medicamente din SUA care a raportat rezultate care depășesc cu mult așteptările după Pfizer.

Pe 9 noiembrie, după un studiu amplu de fază 3, oficialii Pfizer au anunțat că vaccinul lor este eficient în proporție de peste 90%. În acest context, începând cu luna decembrie ar putea fi disponibile două vaccinuri autorizate pentru utilizare de urgență.

Dezvoltate cu o nouă tehnologie cunoscută sub numele de ARN messenger (ARNm), ambele vaccinuri reprezintă instrumente puternice pentru combaterea pandemiei care a infectat 54 de milioane de oameni din întreaga lume și a ucis 1,3 milioane.

„Vom avea un vaccin care poate opri COVID-19”, a declarat astăzi președintele Moderna, Stephen Hoge, într-un interviu telefonic.

Ca și în cazul vaccinului Pfizer, cel dezvoltat de Moderna trebuie administrat în două etape la o distanță de circa 28 de zile.

„Această știre de la Moderna este extrem de interesantă și stimulează considerabil optimismul că vom avea o serie de vaccinuri bune în următoarele câteva luni. Acest ultim anunț se bazează pe un studiu realizat pe 30.000 de adulți americani, incluzând multe persoane cu risc ridicat sau în vârstă. Acest lucru ne dă încredere că rezultatele sunt relevante pentru persoanele cu cel mai mare risc”, consideră, confornm Reuters, Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College din Londra.

Compania Moderna se așteaptă să aibă suficiente date pentru autorizarea vaccinului în SUA chiar săptămâna viitoare, urmând ca autorizarea pentru utilizare de urgență (EUA) să fie obținută în următoarele săptămâni.

Vaccinul Moderna, mai ușor de transportat și depozitat

Un avantaj esențial al vaccinului Moderna este, conform companiei, acela că nu trebuie stocat în condițiile unor temperaturi extrem de scăzute ca în cazul celui elaborat de Pfizer. Iar asta îl face mult mai ușor de distribuit. Moderna se așteaptă ca vaccinul său să fie stabil la temperaturile normale asigurate de un frigider (între două și opt grade Celsius) timp de 30 de zile. De asemenea, vaccinul poate fi stocat până la șase luni la o temperatură de -20 gr. Celsius.

În schimb, conform datelor disponibile până în prezent, vaccinul Pfizer trebuie transportat și depozitat la -70 gr. Celsius.

Moderna se așteaptă să producă aproximativ 20 de milioane de doze pentru Statele Unite în acest an, dintre care mai multe milioane sunt deja stocate în depozite. Prin urmare, dacă va primi autosizația autorităților, compania va putea distribui rapid produsul. „Presupunând că obținem o autorizație de utilizare de urgență vom fi gata să livrăm în câteva ore”, a declarat președintele Moderna.

Vaccinul va fi distribuit în flacoane cu 10 doze și poate fi păstrat la temperatura camerei până la 12 ore după decongelare.

Nu toți europenii vor avea acces rapid la vaccin

Doar o parte din populaţia Uniunii Europene va putea fi imunizată împotriva noului coronavirus până în 2022. „Nu vor fi suficiente doze de vaccinuri COVID-19 pentru întreaga populaţie înainte de sfârşitul lui 2021”, le-a spus un oficial al Comisiei Europene diplomaţilor din statele membre UE la o reuniune cu uşile închise de la care Reuters a reușit să obțină câteva informații.

Acest avertisment vine în pofida faptului că blocul comunitar, a cărei populaţie se ridică la 450 de milioane de persoane, şi-a asigurat peste un miliard de doze de vaccinuri potenţiale împotriva COVID-19 de la trei mari producători de medicamente.

Totodată, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atras și el atenția că un vaccin nu va fi suficient de unul singur pentru a învinge pandemia.

„Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui”, a afirmat şeful OMS, cu prilejul consiliului executiv al agenţiei, la care de această dată a fost prezent în sală, după ce intrase în carantină pe 2 noiembrie în urma contactului cu o persoană depistată pozitiv.

Atât directorul general al OMS cât şi adjuncţi ai săi au încercat să tempereze optimismul apărut după ultimele anunțuri privind evoluția vaccinurilor.

„La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste. Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze”, a avertizat șeful OMS.

Citește și:

Leave a Comment