Share

Uzina Nissan din Spania își găsește cu greu un nou proprietar

Cu producția redusă major încă din vara acestui an și cu o închidere totală în luna decembrie a lui 2021, uzina Nissan din Spania nu și-a găsit încă un cumpărător. După retragerea Great Wall, singurul ofertant este acum QEV Technologies.

Nissan a anunțat încă din primăvara lui 2021 că va închide uzina sa de lângă Barcelona, acolo unde era produs modelul Navara. În plus, o mare parte dintre furnizorii spanioli ai acestei uzine au fost forțați fie să găsească un nou client, fie să închidă.

Ei bine, după o tentativă timidă a chinezilor de la Great Wall de a prelua uzina, proces abandonat la începutul lui decembrie, autoritățile iberice s-au trezit cu un singur ofertant. Și nu cu unul cunoscut în industria auto.

QEV Technologies, unica firmă dispusă să cumpere uzina Nissan, este o companie spaniolă care nu a produs niciodată vehicule de serie. De fapt, firma condusă de Joan Orus s-a axat până în prezent doar pe dezvoltarea unor vehicule electrice destinate curselor sau a fost partener al unor echipe de WRC, WTCC sau Formula E.

În acest context, intențiile QEV Technologies sunt de a transforma uzina Nissan într-un hub pentru mașini electrice cu ajutorul suedezilor de la Inzile și Volta. Doar că un astfel de deziderat are încă multe necunoscute și, mai grav, multe piedici legate de finanțare, semnarea unor contracte cu furnizori, etc.

Epopeea uzinei Nissan din Spania dovedește cât de grave sunt efectele negative ale tranziției către vehicule electrice. Dincolo de partea frumoasă a fenomenului, grija pentru protejarea mediului și sănătatea oamenilor, industria auto se vede nevoită să sacrifice uzinele și, în consecință, angajații care nu pot produce cu costuri rezonabile vehicule electrice. Sau fabrici ale căror costuri de retehnologizare ar fi mult prea mari.

Citește și:

Leave a Comment