Share

Uzina Ford Otosan din Craiova, legată de furnizorii și rețeaua de dealeri din Turcia printr-un culoar intermodal

Oficialii Ford Otosan au anunțat astăzi că uzina de la Craiova își va livra mașinile pentru piața turcă printr-o nouă rută de transport intermodal care operează de patru ori pe săptămână. Componentele din Turcia vor sosi la Craiova, în sens invers, pe aceeași rută.

Ford Otosan și Mars Logistics au făcut un pas important către un transport mai sustenabil și mai ecologic. O nouă rută de transport intermodal a fost lansată pentru a îmbunătăți eficiența, rentabilitatea și sustenabilitatea operațiunilor logistice între fabrica Ford Otosan din Craiova și Turcia. În cadrul acestui nou sistem, componentele vor fi transportate din Turcia în România, iar vehiculele fabricate în România vor ajunge în Turcia, ambele prin transport feroviar. Această tranziție are ca scop reducerea emisiilor cu 63% comparativ cu transportul rutier, făcând operațiunile logistice mai eficiente și mai economice.

Ssingurul producător auto din Turcia care operează pe două continente, Ford Otosan, a demarat un proiect inovator împreună cu Mars Logistics pentru a reduce costurile logistice în contextul introducerii în producție a noilor modele la uzina din Craiova. În cadrul acestei inițiative, a fost înființată o linie feroviară intermodală care efectuează patru curse săptămânale între fabrica din Craiova, prima investiție Ford Otosan în Europa, și Istanbul Halkalı. Obiectivul este acela de a facilita transportul vehiculelor produse la fabrica din Craiova către Turcia.

Noua linie feroviară intermodală permite transportul a aproximativ 12.000 de vehicule pe an către Turcia. În același timp, această soluție logistică prietenoasă cu mediul va asigura livrarea eficientă a componentelor de producție din Turcia către fabrica din Craiova. Proiectul va fi realizat în colaborare cu Mars Logistics și una dintre cele mai importante companii de transport feroviar din Turcia.

De la preluarea fabricii din Craiova în 2022, Ford Otosan și-a întărit rețeaua de producție europeană, contribuind totodată la consolidarea relațiilor comerciale dintre Turcia și România. Odată cu extinderea producției de modele la fabrica din Craiova exporturile de componente din Turcia către România au crescut semnificativ.

„Cu noul model logistic pe care l-am stabilit între România și Turcia, transportăm componentele necesare pentru activitatea de producție a fabricii noastre din Craiova, care în prezent construiește modelele Ford Puma, Ford Tourneo Courier și Ford Transit Courier. Prin valorificarea avantajelor costurilor transportului feroviar față de cel rutier și maritim, ne îmbunătățim competitivitatea, oferind în același timp o contribuție semnificativă la obiectivele noastre de sustenabilitate. Construim un ecosistem integrat și sustenabil, de la producție la logistică”, a declarat Güven Özyurt, director general Ford Otosan.

Totodată, Garip Sahillioğlu, membru al consiliului de administrație responsabil pentru transportul rutier și feroviar la Mars Logistics, a menționat că „prin ruta feroviară intermodală pe care am implementat-o între România și Turcia colectăm componente de la furnizorii Ford Otosan din Turcia pentru vehiculele produse la fabrica din Craiova, prima investiție europeană a Ford Otosan. Aceste componente sunt apoi transportate cu vagoanele noastre către terminalul feroviar Mars Halkalı, operat de compania noastră. De acolo, livrările ajung la terminalul din cadrul fabricii Ford Otosan Craiova, care este, de asemenea, gestionat de noi”.

Ford Otosan produce în România, la Craiova, versiunile cu motoare pe combustie ale modelelor Ford Puma, Transit Courier și Tourneo Courier, alături de motorul 1.0 EcoBoost. La finalul anului 2024 uzina din Bănie a demarat și producția pentru versiunile electrice Puma Gen-E, E-Transit Courier și E-Tourneo Courier, livrările către clienți debutând la începutul acestui an. Fabrica Ford Otosan din Craiova operează în trei schimburi atât în zona de producție vehicule, cât și în cea de producție de motoare și are în prezent peste 6600 de angajați.

Anul trecut, uzina din Craiova a asamblat 250.670 de mașini – 166.376 Ford Puma și 84.294 Courier -, un record pentru această facilitate de producție.

Citește și:

Leave a Comment