Share

UNSAR: 8 din 10 șoferi vor să știe cât a fost valoarea despăgubirii achitate de asigurători

Un studiu IRES, realizat la comanda UNSAR, arată că 8 din 10 șoferi și-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere și sunt despăgubiți de polița RCA a vinovatului, să cunoască valoarea despăgubirii achitate.

onform studiului IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), 81% dintre cei chestionați au menționat că și-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere și sunt despăgubiți de polița RCA a vinovatului, să cunoască valoarea despăgubirii achitate de asigurător.

În România, la fiecare 80 de secunde are loc un accident rutier. Pentru fiecare, asigurătorii plătesc în medie, conform UNSAR, 10.750 lei, rezultând despăgubiri totale de peste două milioane euro în fiecare zi calendaristică.

Același studiu relevă faptul că șoferii români sunt conștienți că numărul accidentelor rutiere și valoarea despăgubirilor plătite în baza polițelor RCA influențează costul acestor polițe.

„Dorința de a avea un plus de transparență pe zona de despăgubiri ar putea veni și ca urmare a diferențelor dintre prețurile practicate de diferitele tipuri de unități reparatoare în raport cu companiile de asigurare RCA. Astfel, o analiză a datelor aferente perioadei 2018 – 2022 transmise de companiile membre UNSAR pentru dosarele cu daune materiale care s-au închis și s-au plătit (fără a lua în calcul dosarele care sunt încă în rezervă – adică cele care urmează să fie închise), relevă niște realități îngrijorătoare”, notează oficialii UNSAR.

Ppentru service-urile independente care nu au o convenție de decontare a plăților de reparație cu asigurătorii, despăgubirea medie plătită pentru fiecare daună este cu aproximativ 30% mai mare față de despăgubirea plătită pentru reparațiile către service-urile reprezentanțelor auto (9.604 lei vs. 7.580 lei), și de două ori mai mare decât suma plătită către service-urile care au o convenție cu asigurătorii, altele decât reprezentanțele (4.921 lei).

În general, se presupune că service-urile reprezentanțelor auto asigură un standard de calitate în zona de reparații și au costuri mai mari, însă din datele transmise de asigurători se constată că tarifele practicate de reprezentanțe se situează, de fapt, în jurul mediei.

Astfel de diferențe în ceea ce privește despăgubirea medie plătită către diferitele tipuri de service nu sunt în favoarea șoferilor, în condițiile în care toate unitățile reparatoare funcționează îndeplinind aceleași cerințe legale.

Conform datelor oficiale ale ASF, asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza polițelor RCA, de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar și 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 22 de companii de profil cu o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

Leave a Comment