Share

Trump, luat în râs pentru ideea de a cumpăra Groenlanda de la danezi

Conform unor surse ale Reuters, preşedintele american Donald Trump a discutat în privat, cu asistenţi şi consilieri, ideea Statelor Unite de a cumpăra insula daneză Groenlanda ca modalitate de extindere a teritoriului Statelor Unite. Mai mulţi politicieni danezi, printre care și fostul prim-ministru Lars Lokke Rasmussen, au luat în râs „oferta” americană.

Ideea de a cumpăra teritoriul îngheţat danez autonom dintre Oceanele Atlantic de Nord şi Arctic a fost luată în derâdere și de unii consilieri americani, dar luată mai în serios de alţii. Intenția achiziţionării Groenlandei a fost raportată pentru prima dată de către Wall Street Journal care a notat și că, în 1946, preşedintele Harry Truman s-a oferit să cumpere Groenlanda pentru 100 milioane de dolari.

Wall Street Journal a relatat că fostul om de afaceri newyorkez, actual președinte al SUA, Donal Trump, i-a întrebat de mai multe ori pe consilierii săi la Casa Albă despre posibilitatea ca Statele Unite să cumpere acest teritoriu danez cu 56.000 de locuitori. Cererea a fost adresată „cu mai multe niveluri de seriozitate”, precizează Wall Street Journal. Baza aeriană Thule din Groenlanda este cea mai nordică instalaţie a armatei americane.

Groenlanda este o insulă arctică gigantică, de patru ori mai mare decât Franţa, unde în prezent se manifestă efectele încălzirii globale.

Trump, care este într-o vacanţă de lucru la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, urmează să facă prima vizită în Danemarca la începutul lunii septembrie.

Nu a existat niciun indiciu că achiziţionarea Groenlandei va fi pe ordinea de zi a discuţiilor sale cu oficialii danezi.

Fostul prim-ministru danez Lars Lokke Rasmussen este unul dintre mai mulţi politicieni danezi care şi-au exprimat scepticismul ca răspuns la interesul preşedintelui Statelor Unitepentru Groenlanda. „Trebuie să fie o farsă de 1 aprilie”, a scris Rasmussen pe Twitter.

Groenlanda

Totodată, deputata Aaja Chemnitz Larsen, unul dintre cei doi parlamentari din legislativul danez aleşi din Groenlanda, a respins la rândul său ideea. „Nu-i mulţumesc lui Trump pentru că vrea să cumpere Groenlanda! Dimpotrivă, un parteneriat mai bun şi mai egal cu Danemarca ar trebui să fie calea pentru o Groenlandă mai puternică şi, pe termen lung, mai independentă”, a scris Larsen pe Twitter.

Martin Lidegaard, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al social liberalilor care sprijină guvernul minoritar danez, s-a referit la interesul lui Trump ca la o glumă, dar a recunoscut temerile de a o folosi în scopuri militare. „Trump să cumpere Groenlanda?! Sperăm că este o glumă, dar altfel o idee groaznică cu riscul militarizării Groenlandei şi mai puţină independenţă pentru poporul groenlandez – în plus, ar fi o mare pierdere pentru Danemarca”, a scris Lidegaard pe Twitter.

Teritoriul îngheţat dintre Oceanele Atlantic de Nord şi Arctic este în mare parte autoguvernat, deşi Danemarca rămâne responsabilă cu afacerile externe, apărarea şi politica monetară. Groenlanda primeşte aproximativ 560 de milioane de dolari subvenţii anuale de la Danemarca, reprezentând peste jumătate din veniturile teritoriului.

Leave a Comment