Share

Tranzacția anului în industria auto: Croații de la Rimac devin principalii acționari Bugatti

Parte a grupului Volkswagen, marca Porsche va forma un joint-venture cu croații de la Rimac pentru a prelua marca Bugatti. Noua entitate Bugatti-Rimac va avea sediul în Croația.

Colaborarea tot mai strânsă dintre Porsche și specialistul croat de super-mașini electrice Rimac a dat naștere unui joint-venture căruia grupul german Volkswagen i-a încredințat soarta legendarei mărci franceze Bugatti.

Contractul de preluare a companiei din Molsheim fondată în 1909 de Ettore Bugatti prevede ca noul proprietar să fie controlat în proporție de 55% de Rimac, restul de 45% dintre acțiuni revenind celor de la Porsche. Omul care va gestiona în viitor noul proiect denumit Bugatti – Rimac va fi croatul Mate Rimac, cel care a transformat un mic atelier într-o companie auto cunoscută în toate colțurile lumii.

„Combinăm experiența puternică a Bugatti în domeniul hipermașinilor cu forța inovatoare imensă a Rimac în domeniul extrem de promițător al mobilității electrice”, a declarat Oliver Blume, CEO al Porsche și membru al consiliului de administrație al grupului Volkswagen.

Bugatti Chiron și Rimac Nevera, primele produse

Noua companie formată din mărcile Bugatti și Rimac va deveni realitate în ultima parte a acestui an și va avea în portofoliu două modele deja existente – Bugatti Chiron și Rimac Nevera. Modelele mărcii franceze vor fi în continuare produse în uzina din Molsheim.

Pentru a păstra controlul asupra joint-venture-ului Bugatti – Rimac, șeful Porsche, Oliver Blume, și directorul financiar al aceleiași mărci, Lutz Meschke, vor deveni membri ai consiliului de supraveghere al noii companii sprijinindu-l pe CEO-ul acesteia, Mate Rimac.

Compania nou formată va avea aproximativ 430 de angajați atât la atelierele Rimac din în Zagreb cât și la cele ale Bugatti din Molsheim.

În spatele acestei tranzacții spectaculoase, poate cea mai importantă din industria auto în 2021, trebuie însă observat rolul tot mai important al Porsche în compania croată Rimac. La începutul acestui an divizia sport – premium a grupului Volkswagen, Porsche, și-a majorat participația la acționariatul Rimac până la 24%. Tot atunci, firma croată a fost evaluată la 795 milioane de euro.

Citește și:

Leave a Comment