Share

Suhoi Checkmate, noul avion de vânătoare rus care va rivaliza cu F-35

Avionul de luptă ușor Suhoi Checkmate va fi dezvoltat în două variante, cu sau fără pilot, și poate transporta până la cinci rachete aer-aer.

Divizia companiei ruse Rostec, United Aircraft Corporation (UAC) intenționează să înceapă producția de serie a avionului de luptă cu un singur motor Suhoi Checkmate în 2026.

Avionul de luptă, potențial rival pentru americanul F-35 a fost prezentat la salonul aeronautic MAKS-2021 de Yuri Slyusar, CEO al UAC. Acesta a declarat că „testele statice ale noului avion vor fi complete într-un an, iar variantele de serie vor fi disponibile pentru clienți începând cu 2026”.

Conform oficialului UAC, în planul de afaceri al companiei se află producția a 300 astfel de averonave tactice ușoare cu un singur motor în următorii 15 ani.

„În planul de afaceri sunt 300 de avioane. Sperăm că se va realiza în următorii 15 ani. Când spun 300 nu vorbesc despre un vis. Este o cifră calculată pe țări și regiuni. Am analizat clientela. Când cităm aceste cifre o facem în mod responsabil”, a declarat Yuri Slyusar, conform agenției TASS.

Suhoi Checkmate, avion de luptă polivalent

Noul avion de luptă cu un singur motor Suhoi poate transporta până la cinci rachete aer-aer de gamă variată. El este capabil să transporte întregul spectru de rachete și bombe de generația a cincea.

În timpul prezentării de la MAKS-2021, avionul a fost dotat cu machete ale rachetelor RVV-MD, RVV-SD și H-59MK.

Suhoi Checkmate (Șah Mat) poate funcționa într-un sistem de luptă coordonat și poate acționa ca parte a unui grup de aeronave cu sau fără pilot.

Proiectat pe platforma deja cunoscutului Suhoi Su-57, noul avion de luptă are un raport forță-greutate „unic în clasa sa” și deține cea mai mare cală pentru armament dintre concurenții săi. Cel puțin asta susțin oficialii UAC.

Conform lui Yuri Slyusar, grație unor sisteme electronice de ultimă oră Suhoi Checkmate poate urmări 30 de ținte simultan și poate ataca șase dintre acestea.

Un plus al aeronavei este, conform inginerilor ruși, sistemul de asistență Matreshka. Acesta a fost dezvoltat special pentru acest avion și, prin analiză predictivă, urmărește starea tehnică în timp real. Astfel devine posibilă creșterea eficienție, planificarea întreținerii și a reparațiilor reducând astfel semnificativ costurile de întreținere.

Vladimir Putin: Aviaţia rusă are un potenţial mare de dezvoltare

Prezent și el la MAKS-2021, președintele rus Vladimir Putin a solicitat detalii despre Suhoi Checkmate. „Şeful Rostec, Serghei Cemezov, şi directorul UAC, Iuri Sliusar, i-au arătat avionul «Checkmate» lui Vladimir Putin”, a anunțat Rostec printr-un comunicat.

„Tot ceea ce vedem astăzi la Jukovskoie arată clar că aviaţia rusă are un potenţial mare de dezvoltare. Şi industria noastră aeronautică continuă să creeze noi aeronave competitive”, a declarat Putin la ceremonia de deschidere a salonului aeronautic MAKS 2021.

Companiile aeriene din ţară primesc deja avioane moderne de pasageri Superjet 100, iar avionul MC-21-310, una dintre noutăţile expuse la MAKS, va începe în curând zborurile regulate, a adăugat Vladimir Putin.

„Sunt convins că aeronave sigure şi eficiente de fabricaţie rusă vor ajuta companiile aeriene naţionale să răspundă cererii tot mai mari din domeniu şi vor ocupa un loc demn pe piaţa mondială, ceea ce va consolida poziţiile Rusiei ca unul dintre liderii din sectorul aerospaţial”, a încheiat preşedintele rus.

La Salonul aeronautic MAKS 2021, care se desfășoară între 20 și 25 iulie, participă fizic sau online 291 de companii străine din 56 de ţări.

Citește și:

Leave a Comment