Share

SUA testează rachete hipersonice. Marea Britanie, Statele Unite şi Australia dezvoltă în comun astfel de arme

Armata americană a anunţat că a testat pentru a doua oară cu succes o rachetă din categoria celor hipersonice, o tehnologie în domeniul căreia China şi Rusia deţin un avans considerabil.

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), agenţie a Departamentului Apărării al Statelor Unite, a precizat că racheta din categoria celor hipersonice, lansată dintr-o aeronavă, a parcurs peste 300 de mile marine (550 km), având de cinci ori viteza sunetului (cel puţin 6.100 km/h) şi atingând o altitudine de aproximativ 20.000 de metri.

Conform AFP, este vorba despre al doilea test cu rachetă hipersonică HAWC (Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept) cu propulsie aerobă, foloseşte oxigenul prezent în atmosferă pentru combustie.

Testul anterior, efectuat în septembrie, a avut loc cu un lansator diferit, a precizat DARPA.

Potrivit CNN, testul a fost efectuat la mijlocul lunii martie şi a fost ţinut secret pentru a evita orice escaladare după ce Rusia a invadat Ucraina.

Marea Britanie, SUA şi Australia au anunţat că vor dezvolta în comun arme hipersonice în cadrul pactului lor de securitate AUKUS pentru zona indo-pacifică menit să contracareze influenţa tot mai mare a Chinei în regiunea Pacific.

Rachetele hipersonice, care pot atinge de cinci ori viteza sunetului sau mai mult, sunt mai rapide decât cele standard, ceea ce le face mai dificil de interceptat.

„Ne angajăm (…) să începem o nouă cooperare trilaterală în domeniul capacităţilor de război hipersonice, contrahipersonice şi electronice”, au declarat liderii american Joe Biden, britanic Boris Johnson şi australian Scott Morrison.

Aceştia au convenit, de asemenea, să „extindă schimbul de informaţii şi să aprofundeze cooperarea în materie de inovaţie în domeniul apărării”.

În martie, Rusia a susţinut că a folosit rachete hipersonice în Ucraina, ceea ce ar fi prima utilizare cunoscută în condiţii reale de luptă a acestui sistem testat pentru prima dată în 2018.

Leave a Comment