Share

Rheinmetall, contract de 328 mil. euro cu MApN pentru sisteme de apărare Oerlikon

Grupul german Rheinmetall a câștigat un contract de 328 de milioane de euro pentru modernizarea artileriei antiaeriane a României cu sistemul Oerlikon GDF 103.

Compania germană Rheinmetall a anunțat că a încheiat un contract cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România pentru modernizarea completă a sistemelor de artilerie de apărare antiaeriană cu echipamente Oerlikon GDF 103 .

Pentru puternicul grup din industria de apărare cu sediul la Düsseldorf, aceasta este prima comandă majoră din România, stat membru NATO și UE. În valoare de aproximativ 328 de milioane de euro, contractul cuprinde livrarea a patru sisteme Oerlikon, precum și instruirea utilizatorilor, piesele de schimb și alte servicii. Primele două sisteme urmează să fie livrate în următorii doi ani, iar alte două în termen de trei ani.

„Această comandă substanțială, în premieră din partea guvernului român, ne lărgește amprenta în Europa Centrală. De asemenea, subliniază rolul Rheinmetall ca furnizor principal de sisteme de apărare antiaeriană la sol. În plus, comanda va consolida capacitățile defensive ale UE și NATO pe flancul estic al Europei, ceea ce ne bucură foarte mult”, a declarat Armin Papperger, președintele consiliului executiv al Rheinmetall AG.

La Satu Mare, în România, aproape de granițele țării cu Ucraina și Ungaria, Rheinmetall operează deja de câteva luni un centru de service, unde asigură întreținere și reparații pentru vehicule militare.

Fiecare dintre sistemele comandate de România este compus dintr-un echipamnet de control al focului Oerlikon Skymaster TLCN, un radar tactic 3D în bandă X sau X-TAR3D, șase tunuri duble Oerlikon GDF009 TREO de 35 mm, inclusiv încărcătorul automat și două camioane speciale de mare capacitate pentru transportul sistemului de control al focului și al radarului de urmărire.

Oerlikon este un sistem de apărare antiaeriană modular și flexibil, bazat la sol, pentru protecția obiectelor și instalațiilor staționare aflate la distanță redusă. Echipamentul este capabil să atace simultan până la patru ținte la distanță foarte scurtă.

Soluțiile de apărare antiaeriană pe bază de tunuri din familia de produse Skynex se pretează în mod deosebit la operațiunile la distanță mică, unde rachetele ghidate sunt ineficiente. Tunurile automate cu tragere rapidă Oerlikon au o cadență de tragere de 1.100 de cartușe pe minut și o rază maximă de acțiune de până la 4.000 de metri.

Conform Rheinmetall, succesul recent al sistemelor de apărare antiaeriană bazate pe vehicule blindate Gepard în Ucraina subliniază eficiența remarcabilă a apărării antiaeriene pe bază de tunuri în contracararea amenințărilor aeriene – în special a rachetelor de croazieră și a dronelor – și importanța continuă a apărării antiaeriene cu rază scurtă de acțiune în războiul modern.

În comparație cu Gepard, Skynex Oerlikon constituie nu numai un mare pas înainte în ceea ce privește tehnologia senzorilor, desfășurarea în rețea a mai multor unități tactice și includerea în sisteme de comandă și control de eșalon superior. Eficacitatea sa de luptă unică rezultă, de asemenea, din utilizarea muniției Ahead de 35 mm cu temporizare programabilă. Această muniție este produsă tot de Rheinmetall.

Leave a Comment