Share

Premieră în Superliga de fotbal: Primul meci suspendat pentru scandări xenofobe

Meciul dintre ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe şi FC U 1948 Craiova, a fost suspendat definitiv din cauza scandările xenofobe din tribune. Este pentru prima dată când un arbitru român ia o astfel de decizie.

Meciul din etapa a 23-a a Superligii de fotbal dintre echipele Sepsi OSK Sfântu Gheorghe şi FC U 1948 Craiova a fost suspendat definitiv, duminică, în minutul 26, la scorul de 0-0, din cauza scandărilor suporterilor celor două echipe.

În min. 26, arbitrul Andrei Chivulete a trimis în primă instanţă cele două echipe la vestiare din cauza scandărilor xenofobe şi rasiste ale galeriilor celor două formaţii. După o întrerupere de zece minute, jucătorii au revenit pe teren şi jocul a fost reluat, însă arbitrul a suspendat definitiv meciul după doar câteva zeci de secunde, din cauza noilor scandări ale suporterilor.

O decizie în privinţa acestui meci va fi luată de Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal însă, având în vedere că galeria care a scandat mesaje xenofobe a fost cea a echipei din Craiova, foarte probabil clubul oltean va pierde cu 3-0 la „masa verde”.

Decizia arbitrului respectă întocmai regulamentul competiției. În acest context, Marius Avram, fost arbitru FIFA, i-a dat dreptate „centralului” Andrei Chivulete declarând că atunci „când au loc scandări xenofobe el trebuie să urmeze procedura celor trei pași. Chivulete a urmat-o. Primul a fost întreruperea jocului, atenționarea la stația stadionului. Pasul 2 este oprirea jocului timp de 10 minute. A fost și el făcut. Pasul 3, în cazul în care se repetă scandările, oprirea definitivă. Chivulete a urmat pașii conform regulamentelor în vigoare. Nu făcea acest lucru dacă nu avea argumente”.

Marcel Pușcaș, directorul general al FC U Craiova consideră în schimb că și echipa din Sfântu Gheorghe ar trebui sancționată pentru că ea a fost organizatoarea și era necesar să ia măsuri împotriva suporterilor. Mai mult, acesta susține că și suporterii echipei Sepsi au avut scandări xenofobe.

Este interesant de observat că majoritatea jucătorilor din echipa Sepsi OSK Sfântu Gheorghe nu au naționalitate maghiară, iar mulți dintre cei ai echipei din Craiova, au altă naționalitate decât cea română.

Leave a Comment