Share

Potențială fuziune-gigant pe piața țigaretelor între cei doi comercianți ai mărcii Marlboro

Philip Morris International (PMI) a confirmat existenţa unor discuţii cu Altria Group pentru realizarea „unei fuziuni între egali”. Finalizarea fuziunii ar putea crea un gigant mondial cu o capitalizare de peste 200 miliarde de dolari.

Negocierile dintre Philip Morris International (PMI) și Altria nu este încheiată, parafarea afacerii depinzând de aprobarea finală a conducerii şi acţionarilor celor două companii, precum şi de cea a autorităților de concurență și reglementare.

Aceste discuţii au fost anunţate printr-un comunicat de către Philip Morris International, cel mai mare producător de ţigarete din lume, care vinde mărci emblematice, precum Marlboro, în peste 180 de ţări (Altria le comercializează în SUA), iar, în cazul în care operaţiunea va merge mai departe, se va crea o companie cu o capitalizare de peste 200 miliarde de dolari.

PMI este în discuţii cu Altria Group în legătură cu o fuziune „a tuturor valorilor” celor două companii, dar „nu poate garanta că se va ajunge la vreun acord sau tranzacţie pornind de la aceste discuţii”, se subliniază în comunicatul PMI.

Philip Morris International nu intenţionează să facă mai multe comentarii legate de discuţii în următoarele săptămâni, dar această mişcare se produce într-un moment delicat pentru multinaţionala evaluată la 120 miliarde dolari şi care, în ultima lună, a scăzut cu 16% la bursă ca urmare a ştirilor îngrijorătoare privind efectele ţigărilor electronice asupra sănătăţii utilizatorilor.

În schimb, Altria Group, cu o capitalizare de peste 88 miliarde dolari, a crescut marţi cu circa 8% la bursă, iar anunţul a consolidat-o.

Trebuie amintit că strategia comercială a Philip Morris International constă în ceea ce compania defineşte drept „obţinerea unui viitor fără fum”, prin „înlocuirea ţigaretelor tradiţionale” cu produse precum ţigările electronice şi alte dispozitive tehnologice pentru consumul de nicotină şi alte substanţe.

„PMI construieşte un viitor cu o nouă categorie de produse fără fum care, chiar dacă nu sunt total fără riscuri, sunt o opţiune mult mai bună pentru a continua fumatul”, se menționează în comunicat, o afirmaţie care a primit multe critici din sectorul medical..

Dacă se va ajunge la un acord, Philip Morris International şi Altria vor fuziona, la peste zece ani după ce companiile au decis să funcţioneze în mod independent.

Altria a rămas o companie concentrată pe SUA, care vinde ţigări Marlboro la nivel naţional, în timp ce PMI s-a focalizat pe vânzarea de ţigări în străinătate.

Analiştii speculau de mult timp că firmele ar putea să se reunească. Industria tutunului se schimbă rapid, cu o scădere a vânzărilor de ţigarete şi cu companii care caută noi căi de creştere.

Fuziunea celor două companii va crea o putere mondială în domeniu, cu mari investiţii în ţigări electronice şi produse din canabis.

Leave a Comment