Share

Portul Constanța și Tarom, printre țintele unor potențiale investiții discutate în Qatar

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, a declarat că România este interesată de un parteneriat în domeniul infrastructurii mari de transport şi de atragerea finanţărilor în toate sectoarele. Delegația României în Qatar a discutat și despre portul Constanța și Tarom.

„Am discutat la Doha, despre colaborarea dintre autorităţile române şi cele qatareze în domeniul infrastructurii mari de transport. România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pentru toate sectoarele de transport. Pentru Portul Constanţa ne dorim îmbunătăţirea performanţelor manageriale şi de control. Pentru domeniul aerian avem în vedere colaborări cu potenţiali finanţatori, ca urmare a faptului că Uniunea Europeană nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”, a declarfat Sorin Grindeanu.

Potrivit acestuia, sectoarele feroviar şi rutier au reprezentat puncte de interes pe agenda discuţiilor, inclusiv din perspectiva conexiunilor între Marea Baltică – Marea Neagră – Marea Mediterană.

„Partea qatareză s-a arătat interesată de potenţialul strategic al României şi s-a decis constituirea unui comitet de lucru bilateral care să analizeze proiectele şi oportunităţile de investiţii”, a menționat ministrul.

Conform lui Grindeanu, executivul României este interesat să scoată Tarom din „zona nefericită” în care se află din punct de vedere economic şi caută investitori pentru acest lucru.

„Pe noi ne interesează în acest moment să scoatem Tarom din această zonă nu prea fericită, ba chiar nefericită, economic vorbind, care la rândul ei are efecte în calitatea serviciilor pe care noi vrem să le îmbunătăţim în perioada următoare. Statul nu poate să vină cu un ajutor de stat, după cum bine ştiţi, fiindcă ceilalţi jucători din piaţă ar reclama imediat, conform legilor concurenţei, şi atunci trebuie să găseşti forme în a ieşi din acest cerc vicios”, a spus Grindeanu.

El a adăugat că una dintre aceste forme este de a găsi investitori care să investească în aeronave noi şi în servicii mai bune.

„Şi căutăm acest lucru, nu am de ce să mă ascund, şi sper să şi găsim. Probabil că pe finalul lunii aprilie se va primi acordul pentru ajutorul de la Comisia Europeană de care se vorbeşte de aproape trei ani. Dar e un pas. Tarom are nevoie de mai mult pentru a se înscrie pe un trend ascendent”, a menţionat Grindeanu.

Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite, un obiectiv important al acestei vizite fiind consolidarea componentei economice, cu accent pe atragerea investiţiilor emirateze.

„Consolidarea componentei economice, cu accent pe atragerea investiţiilor emirateze, este un obiectiv important al vizitei de lucru a premierului Marcel Ciolacu în Emiratele Arabe Unite, în perioada 18-19 aprilie. Prim-ministrul are programată o întrevedere cu Alteţa Sa Şeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan, preşedinte al Emiratelor Arabe Unite şi conducătorul Emiratului Abu Dhabi, cu alţi înalţi oficiali emiratezi, cu reprezentanţi ai unor companii relevante din Emiratele Arabe Unite, precum şi cu membri ai comunităţii de români”, se arată într-un comunicat de presă al guvernului.

Agenda vizitei include, de asemenea, o întâlnire în plen a delegaţiilor, prilej cu care va avea loc un schimb de documente bilaterale în domenii de interes comun.

„Ne dorim să întărim relaţiile de colaborare cu Emiratele Arabe Unite, din perspectivă politică şi economică. România continuă să atragă investitori emiratezi în infrastructura aeriană, modernizarea şi extinderea Aeroportului Otopeni fiind un proiect viabil al colaborării noastre. Proiectele în domeniile digitalizării, energiei şi agriculturii corespund, de asemenea, intereselor noastre”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, referindu-se la obiectivele pe care delegaţia română şi le-a propus pentru această vizită.

Prim-ministrul este însoţit de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, preşedinte ANCOM, Valeriu Zgonea, preşedinte ANSVSA, Alexandru Bociu, preşedintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanţa, Mihai Teodorescu.

Leave a Comment