Share

O aplicație care poate înlocui chipul pe filmări suscită îngrijorare

O aplicaţie realizată în China, cu ajutorul căreia utilizatorii îşi pot suprapune chipurile peste cele ale unor vedete sau persoane obişnuite care apar în înregistrări video, a înregistrat în acest weekend milioane de descărcări, dar a suscitat totodată îngrijorări cu privire la protejarea identităţii și chiar la apariția unor falsuri greu de dovedit.

Creşterea popularităţii aplicaţiei şi reacţia negativă a unora dintre utilizatori subliniază faptul că tehnologiile de inteligenţă artificială determină noi îngrijorări cu privire la verificarea identităţii.

Aplicaţia Zao a fost încărcată vineri în magazinul iOS App Store din China şi a devenit imediat virală.

Potrivit unui mesaj publicat de creatorii aplicaţiei pe Weibo – platformă chineză similară Twitter – serverele Zao au fost la un pas de a ceda ca urmare a creşterii subite a traficului.

Utilizatorii Zao se înregistrează cu numărul de telefon şi încarcă fotografii cu chipul lor, realizate cu telefonul inteligent. Ei au posibilitatea de a alege dintre mai multe înregistrări video cu celebrităţi şi pot înlocui feţele acestora cu propriul chip. Clipurile video pot fi apoi distribuite prietenilor.

Utilizatorii Zao pot înlocui astfel chipurile unor vedete din China, dar şi pe cele ale altor celebrităţi, precum Leonardo DiCaprio sau Marilyn Monroe.

Pe măsură ce aplicaţia a devenit virală, unii dintre utilizatori s-au plâns că politica de confidenţialitate a acesteia i-ar putea pune în pericol. Potrivit unei secţiuni din acordul utilizatorului, consumatorii care îşi încarcă imaginile în aplicaţie acceptă să predea drepturile de proprietate intelectuală asupra chipului lor şi permit Zao să le folosească imaginea în scopuri publicitare.

Reprezentanţii Zao au declarat pe Weibo că vor lua în considerare aceste îngrijorări. „Înţelegem deplin îngrijorarea oamenilor asociată chestiunilor de confidenţialitate”, a indicat compania. „Vom corecta aspectele pe care nu le-am luat în considerare, dar acest lucru necesită ceva timp”, se arată în mesaj.

Zao a fost realizată de Momo Inc, companie cunoscută în special pentru realizarea unei aplicaţii matrimoniale care s-a transformat ulterior într-un serviciu live streaming. Compania a debutat pe Bursa de Valori din SUA, New York Stock Exchange, în 2014.

Leave a Comment