Share

Nicușor Dan acuză prefectul Bucureștiului de alianță cu speculatorii imobiliari: liber la blocuri în zona istorică a Capitalei

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, îl acuză pe prefectul Bucureștiului că servește interesele speculatorilor imobiliari și va favoriza construirea de blocuri în zona istorică a Bucureștiului.

Într-un mesaj transmis astăzi, Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului arată că a semnalat „un fapt de o gravitate extraordinară, cu speranța că, în urma acestui avertisment public, instituţiile statului român să acţioneze şi să împiedice un act de iresponsabilitate”.

Conform primarului, prefectul Municipiului Bucureşti intenţionează ca mâine, 6 februarie 2023, să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Municipiului Bucureşti. „Asta înseamnă, pe scurt, liber la blocuri între case în întreaga zonă istorică a Capitalei”, susține edilul.

Acesta completează că „este important ca noi să ne păstrăm zona istorică pentru ca Bucureştiul să existe pe harta turistică, astfel încât să câştige bani, aşa cum se întâmplă în capitalele europene. În 1997, România a semnat Convenţia de la Granada a Patrimoniului Cultural European, prin care se obliga să dea reglementări de protecţie a zonelor istorice ale oraşelor, care să limiteze posibilitatea de demolare şi de construire, astfel încât ce se construieşte într-o zonă istorică să respecte spiritul acelui loc. Ca urmare, Primăria Municipiului Bucureşti a semnat un contract cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, instituție care a studiat problema timp de patru ani, din 1997 până în 2000, iar în anul 2000 CGMB a votat acest regulament, denumit în termeni tehnici PUZ Zone Construite Protejate.

Nicușor Dan susține că în baza legislației actuale, „dacă prefectul atacă orice act administrativ, el este suspendat pe durata pe care litigiul se desfăşoară. Asta înseamnă că timp de un an sau doi din momentul în care această acţiune este iniţiată nu vom mai avea reglementare de urbanism pe zona istorică a Municipiului Bucureşti, care va avea două consecințe foarte grave. În primul rând, dispare regimul de protecţie al zonelor istorice. De exemplu, investitorul care a construit blocuri în grădina Vilei Filipescu din Bulevardul Aviatorilor va putea să solicite PMB intrarea în legalitate a acelor blocuri. Iar orice proprietar de clădire din zona istorică a Bucureştiului va putea ceară Primăriei Capitalei demolarea acelei case. Iar dacă primarul refuză, îl va da în judecată şi va spune că acea casă nu este protejată de reglementări. A doua consecinţă importantă: toate proiectele de autorizare care sunt în curs, inclusiv pentru instituţii publice, investiţii prin PNRR, şcoli, spitale, etc., trebuie să reia procedura de autorizare de la nivelul certificatului de urbanism. Pentru că autorizaţia nu va mai trebui să se raporteze la reglementarea zonei istorice, PUZ Zone Protejate, ci va trebui să se raporteze la Planul Urbanistic General.

Mai concret, primarul Bucureștiului menționează că ne aflăm în situația absurdă în care Prefectul Capitalei vrea să atace, după 23 de ani, un regulament din anul 2000, în baza căruia au fost emise câteva zeci de mii de autorizaţii în toată zona istorică a Municipiului Bucureşti.

„Motivul? Pentru prima oară, administraţia locală a început să aplice acest regulament. Actuala administraţie a respins câteva sute de cereri de autorizaţii, blocuri între case, blocuri pe spaţii verzi, pentru că nu respectau regulamentul zonei construite protejate. Mai mult, a făcut sesizări la DNA pentru încălcări flagrante ale acestui regulament. Asta a deranjat speculatorii imobiliari care, alături de oameni din administrație care i-au susținut de –a lungul timpului, au început să pună presiune și să atace exact sursa, acel document pe care toţi l-au încălcat, regulamentul zonei istorice a Bucureştiului. Au găsit în aceste demersuri doi aliaţi, prefectura municipiului București şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, instituții care, în loc să apere interesul public, apără interese private speculative”, susține Nicușor Dan.

El explică și că „șeful Inspectoratului de Stat în Construcţii a transmis prefectului o adresă, în data de 14 decembrie 2022, în care spune că reglementarea de zonă istorică, PUZ Zone Protejate, este nelegală, fără o verificare prealabilă a documentației și fără să ceară primăriei un punct de vedere. Ceea ce spune ISC este că o documentație în baza căreia a verificat timp de 23 de ani autorizaţii ar fi trebuit să fie actualizată în 2001, fără să fi cerut acest lucru până acum. Mai mult decât atât, ISC folosește paragrafe copiate dintr-o adresă a unei asociaţii care s-a specializat să apere investiţii controversate din Bucureşti. În data de 26 ianuarie, prefectul mi-a transmis o adresă, care a ajuns în primărie pe 01 februarie, prin care îmi solicita de urgență toate documentele legate de şedinţa consiliului general din decembrie 2000, în care s-a aprobat PUG, precum și PUZ Zone Construite Protejate. Concret, prefectul a cerut ca PMB să-i dea în doar câteva zile aproximativ trei metri cubi de documente conforme cu originalul, iar în caz contrar va ataca în instanță în data de 05 februarie reglementarea PUZ Zone Construite Protejate.

„Motivaţia oficială a prefectului pentru decizia de a ataca în instanță PUZ Zone Construite Protejate? Pentru că «există suspiciuni în diverse medii». Pentru acest motiv absurd vrea să arunce totul în aer, inclusiv convenţii internaţionale la care România este parte”. încheie primaul Bucureștiului, Nicușor Dan.

Citește și:

Leave a Comment