Share

Ministrul finanțelor: Pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” va aduce între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale la PIB

Adrian Câciu, ministrul finanţelor, a declarat că pachetul de măsuri sociale şi economice va aduce între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale la PIB-ul României.

„Ministerul de Finanţe a venit cu absolut toate simulările necesare, astfel încât să se ia o decizie. Alte detalii nu vă dau. Am văzut pe surse o serie de aspecte. Dacă vreţi să aveţi răbdare, speculaţiile se fac prea devreme. Deci, întâi trebuie să se ia o decizie în Coaliţie, să fie comunicat ca principii, ce ajustăm la Codul fiscal, după care totul se prezintă. Nu cred că a fost vorba de o taxă de solidaritate, cu o anumită contribuţie, dacă vreţi, pentru ceea ce înseamnă sistemul de Educaţie, sistemul de Sănătate. Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul Coaliţiei urmează să se finalizeze. Această ajustare are loc pe două paliere, ca să închidem această dezbatere sau o redeschidem când Coaliţia va anunţa. Unu – înseamnă consolidare fiscală prin ajustarea unor facilităţi sau ajustare, astfel încât sarcina fiscală să fie aşezată echitabil, şi doi – digitalizare masivă şi un efort din partea instituţiilor statului să-şi rezolve problemele de colectare, probleme recurente de 30 de ani. Acest pachet va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB. Dacă faci la un indicator cum este PIB, ai o anumită cifră, dacă faci raportare la suma efectiv colectată, ai alt rezultat. Pe ceea ce noi trebuie să punem accent este pe debirocratizare, pe simplificare şi digitalizarea instituţiilor”, a declarat ministrul finanţelor, Adrian Câciu, la Palatul Parlamentului.

Ministrul de resort a menţionat, totodată, că o decizie referitoare la măsurile prevăzute în pachetul de sprijin ar putea fi luată în cursul acestei săptămâni.

„Sper ca săptămâna aceasta să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba de foarte multe ajustări. Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici. În momentul în care Coaliţia ia decizia finală, o să le aveţi. Cei care au venituri salariale mici să plătească mai puţin, adică scăderea impozitării muncii. Discutăm în principiu. Nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia. La momentul în care deciziile vor fi luate, vor fi comunicate şi de aici încolo începe, dacă vreţi, partea de dezbatere publică reală pe decizii şi această predictibilitate este cu şase luni înainte de schimbări”, a menţionat ministrul.

Leave a Comment