Share

Miliardarul Jim Ratcliffe cumpără 25% din acţiunile clubului Manchester United pentru 1,25 mld. lire

Sir James Arthur Ratcliffe, om de afaceri britanic cu o avere estimată de Bloomberg la 19,1 miliarde de dolari a încheiat un acord pentru a cumpăra 25% din acţiunile clubului Manchester United.

Omul de afaceri britanic James Arthur (Jim) Ratcliffe, preşedintele grupului Ineos, va plăti aproximativ 1,25 miliarde de lire sterline pentru un sfert dintre acțiunile Manchester United.

Acordul prevede că Ineos va avea „responsabilitatea managerială” pentru afacerile legate de fotbal. Ratcliffe a declarat recent că vrea să o vadă pe Manchester United, aflată acum în dificultate din punct de vedere sportiv, „revenind acolo unde îi este locul”.

Echipa de pe Old Trafford este doar pe locul 8 în Premier League, după 18 etape, la 12 puncte de liderul Liverpool. În actuala stagiune, Manchester United a încheiat pe ultimul loc grupa sa din Liga Campionilor, părăsind cupele europene.

Familia Glazer a vândut în sfârşit, după un an de tergiversare, o parte dintre acțiunile Manchester United miliardarului Jim Ratcliffe, fondatorul grupului petrochimic Ineos, scie AFP.

Proprietarii americani deţin în continuare controlul, dar vânzarea a 25% dintre acţiuni către industriaşul în vârstă de 71 de ani, cu afaceri în industria chimică, reprezintă o primă dezangajare semnificativă de la sosirea lor în 2005.

Nu este epilogul visat de noul acţionar minoritar, dornic să cumpere clubul în întregime, nici de suporterii “diavolilor roşii”, supăraţi după aproape două decenii de la venirea familiei Glazer, care, potrivit lor, se face vinovată de un declin pe plan sportiv.

Fanii acuză familia Glazer că a îndatorat clubul în momentul preluării şi că nu a investit suficient pentru a permite lui United să rămână competitivă.

La un moment dat, Ratcliffe şi şeicul qatarian Jassim erau concurenţi pentru cumpărarea lui United de la familia Glazer. Şeicul Jassim s-a retras din cursă în octombrie, deşi oferta lui era aproape dublă faţă de valoarea clubului, estimată la 3,2 miliarde de dolari. Magnatul din Qatar a promis investiţii de 1,7 miliarde de dolari în proiecte de infrastructură.

Manchester United a câştigat ultima dată campionatul în 2013, iar ultimul succes în Liga Campionilor a fost în
2008.

Fostul club al lui Bobby Charlton, David Beckham şi Cristiano Ronaldo trăieşte acum din punct de vedere sportiv în umbra vecinei Manchester City (deţinută de familia conducătoare din Emiratele Arabe Unite), dar păstrează o anumită atractivitate în întreaga lume.

La sfârşitul lunii octombrie, United a anunţat o cifră de afaceri de 648,4 milioane de lire sterline pentru sezonul trecut, în care a câştigat Cupa Ligii engleze şi a terminat pe locul patru în campionat.

Potrivit presei, proprietarii cereau un cec de șase miliarde de lire sterline pentru vânzarea totală a unui club achiziţionat în 2005 de Malcolm Glazer, tatăl, între timp decedat, pentru 790 de milioane de lire sterline.

Miliardarul Jim Ratcliffe a fondat Ineos în 1998 şi este preşedintele şi directorul executiv al acestui grup din industria chimică. Ineos a investit în mai multe sporturi, printre care fotbal (Lausanne, Nice), ciclism (Ineos Grenadier, fosta Team Sky) sau Formula 1 (Mercedes).

Leave a Comment