Share

Maia Sandu a convocat Consiliului Suprem de Securitate după provocările din Transnistria

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat de urgență o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu exploziile din Transnistria.

Maia Sandu a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate din Republica Moldova în legătură cu recentele incidente din Transnistria.

Potrivit direcţiei de informare şi comunicare cu mass-media a aparatului preşedintelui Republicii Moldova, Consiliul Suprem de Securitate se va întruni începând cu ora locală 13.00. După şedinţă, la ora locală 15.00, Maia Sandu va susţine un briefing de presă.

Decizia Maiei Sandu vie după ce două explozii au avut loc marţi dimineaţă în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer. Prima explozie a avut loc la ora 6.40 şi a doua la 7.05. Nu au fost raportate victime.

De asemenea, ieri a fost atacat cu lansatoare de grenade și sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol (MGB). Un proiectil a fost găsit în apropierea clădirii. Ferestrele şi uşile sediului MGB au fost sparte, la fel şi ferestrele unor clădiri din apropiere.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare al Republicii Moldova, obiectivul urmărit de atacatorii încă necunoscuți este acela de a crea pretexte pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile constituţionale.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a transmis un comunicat în legătură cu „evoluţiile situaţiei de securitate în regiunea transnistreană”, potrivit Radio Chişinău.

„(…) instituţia şi-a intensificat eforturile de culegere de informaţii relevante pentru prevenirea acţiunilor ce pot afecta climatul de siguranţă a Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituţiile naţionale de forţă şi ocrotire a normelor de drept. (…) Totodată, îndemnăm societatea la calm şi la abţinerea de la distribuirea informaţiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură şi război. (…)”, a anunţat SIS.

Citește și:

Leave a Comment