Share

Klaus Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru a contracara „acţiunile agresive”. Vor urma curând anunţuri concrete

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că riscurile şi ameninţările la adresa securităţii s-au amplificat și este nevoie ca România să fie pregătită pentru a contracara „acţiunile agresive”.

Prezent la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, președintele Iohannis a declarat că „parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice, inclusiv a securităţii României, s-au amplificat. Sunt evidente tendinţele de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale liberale, precum şi a arhitecturii europene de securitate construite după Războiul Rece. În aceste condiţii, trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu, în spaţiul cibernetic. România acţionează ferm şi consecvent pentru consolidarea solidarităţii şi a unităţii NATO, iar relaţia transatlantică reprezintă un element principal de susţinere a coeziunii aliate”.

El a subliniat că România este hotărâtă să-şi dezvolte şi să-şi modernizeze în continuare capabilităţile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

„În acelaşi timp, vom acorda şi pe mai departe o atenţie sporită creşterii capacităţii operaţionale a tuturor structurilor militare, atât prin efort naţional, cât şi în context multinaţional. Continuarea eforturilor strategice ale României pentru garantarea integrităţii teritoriale şi securitatea cetăţenilor, precum şi pentru acordarea de sprijin statelor aliate şi partenere, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate, constituie o prioritate a politicii externe şi de securitate a ţării noastre”, a continuat Klaus Iohannis.

Prezență mai consistentă a forțelor NATO în România

În opinia președintelui României, contextul de securitate de pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice confirmă necesitatea unei prezenţe mai consistente a NATO, a Statelor Unite şi a altor aliaţi în regiunea Mării Negre şi „vor urma curând anunţuri concrete în acest sens”.

„Angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii în Europa sporeşte consistenţa şi credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare şi apărare în spaţiul euroatlantic, confruntat în prezent cu ameninţări semnificative în partea de est a Europei. Acest context de securitate confirmă necesitatea unei prezenţe mai consistente a NATO, a Statelor Unite şi a altor aliaţi în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare şi apărare aşa cum am susţinut în mod repetat”, a afirmat şeful statului.

El a reiterat aprecierea deosebită „pentru deciziile anunţate foarte recent ale preşedinţilor Biden şi Macron, privind desfăşurarea de forţe militare în România, contribuţii extrem de relevante la efortul comun de descurajare şi apărare în sudul flancului estic, la Marea Neagră”.

Klaus Iohannis a mai spus că ţara noastră a avut un „contact strâns, la nivel diplomatic, operaţional şi tehnic pentru stabilirea detaliilor şi datelor exacte ale desfăşurării unităţilor militare americane şi franceze în România. (…) Fără îndoială, vor urma curând anunţuri concrete în acest sens”, a arătat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis: „Avem în vedere avioane de ultimă generaţie, F-35”

Aflșat la o bază militară aeriană, președintele nu putea ocoli subiectul dotării cu avione moderne. Astfel, potrivit şefului statului, procesul de modernizare a Forţelor Aeriene va continua şi se are în vedere achiziţia de avioane F-35.

„Forţelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacităţii de apărare a ţării noastre, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spaţiului aerian al României, precum şi să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanţă. Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficienţă ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forţelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziţionăm şi avioane de ultimă generaţie, F-35”, a menționat Klaus Iohannis.

Citește și:

Leave a Comment