Share

Industria auto europeană, sprijinită de Bruxelles cu minimum 2,8 mld. euro

Comisia Europeană a publicat detaliile planului de susținere a competitivității industriei auto de pe continent. Dincolo de amânarea obiectivelor climatice impuse pentru 2025, oficialii de la Bruxelles promit ajutoare financiare importante pentru aprovizionarea cu baterii și accelerarea inovării.

După luni bune de replici trimise de la distanță între oficialii marilor producători auto europeni și Comisie, și după o scurtă și intensă negociere în ultimele săptămâni, industria auto pare a avea o susținere mai mare, inclusiv financiară, în derularea planului de reducere a emisiilor poluante și în cel al creșterii competitivității.

Comisia Europeană (CE) a dat publicității un nou plan destinat industriei auto locale. Pornind de la ideea că sectorul european al autovehiculelor se află într-un moment critic de cotitură, provocat de schimbările tehnologice rapide și de creșterea concurenței Ursula von der Leyen a anunțat la începutul lui martie 2025 un plan de acțiune și acțiuni concrete „care vor asigura un sector al autovehiculelor solid și durabil și vor contribui la eliberarea puterii sale inovatoare”.

Pentru a menține o bază de producție europeană puternică și pentru a evita dependențele strategice, CE va pune la dispoziție 1,8 miliarde de euro pentru a crea un lanț de aprovizionare sigur și competitiv pentru materiile prime pentru baterii.

CE admite că intreprinderile din sectorul autovehiculelor din Uniunea Europeană rămân în urmă în ceea ce privește tehnologiile-cheie. Pentru a ajuta industria să devină lider în tranziția către vehicule bazate pe Inteligență Artificială (IA), conectate și automatizate, planul de acțiune prezintă o schimbare a treptelor de viteză.

O alianță europeană dedicată vehiculelor conectate și autonome (n.n. – idee menționată anterior și de Luca de Meo, șeful grupului Renault și fost președinte ACEA) va reuni părțile interesate din sectorul autovehiculelor din Europa pentru a modela dezvoltarea vehiculelor de nouă generație și pentru a contribui la dezvoltarea software-ului comun și a hardware-ului digital necesar pentru a aduce această tehnologie la viață.

Bancurile de testare la scară largă și „spațiile de testare” de reglementare vor oferi inovatorilor libertatea de a-și verifica și perfecționa tehnologiile pentru vehiculele autonome. Comisia va dezvolta în continuare cadrul de reglementare pentru vehiculele autonome. Aceste acțiuni vor fi sprijinite prin investiții comune public-privat în valoare de aproximativ 1 miliard de euro susținute în perioada 2025 – 2027 prin programul Orizont Europa.

„Există atât de mult potențial neexploatat pe piața mondială în ceea ce privește inovarea și soluțiile curate. Vreau ca industria noastră europeană a autovehiculelor să preia conducerea. Vom promova producția internă pentru a evita dependențele strategice, în special pentru producția de baterii. Ne vom respecta obiectivele convenite în materie de emisii, dar cu o abordare pragmatică și flexibilă. Obiectivul nostru comun este o industrie a autovehiculelor durabilă, competitivă și inovatoare în Europa, care să aducă beneficii cetățenilor noștri, economiei noastre și mediului nostru”, a declarat Ursula von der Leyen. președinte al Comsiei Europene.

Planul de acțiune este însoțit de Comunicarea privind decarbonizarea flotelor întreprinderilor, care evidențiază exemple de bune practici și încurajează statele membre să ia măsuri suplimentare pentru flotele întreprinderilor, care reprezintă aproximativ 60% din înmatriculările de autoturisme noi.

Ținte de decarbonizare amânate pentru industria auto

Comisia Europeană notează și că a luat act de cererea clară a celor din industria auto de mai multă flexibilitate în ceea ce privește obiectivele privind emisiile de CO2 și se angajează să abordeze această chestiune într-un mod echilibrat și echitabil. În acest context, CE va propune luna aceasta o modificare specifică a regulamentului privind standardele în materie de CO2 pentru autoturisme și camionete.

Amendamentul, dacă va fi adoptat de Parlamentul European și statele membre, ar permite producătorilor de autoturisme să își îndeplinească obiectivele de conformitate prin calcularea unei medii a performanței lor pe o perioadă de trei ani (2025-2027), permițându-le să compenseze orice deficit într-un an sau doi cu realizări excedentare în celălalt an (ceilalți ani), menținând în același timp nivelul general de ambiție în ceea ce privește obiectivele pentru 2025.

De asemenea, Comisia va accelera lucrările de pregătire a revizuirii prevăzute a Regulamentului privind standardele în materie de CO2 pentru autoturisme și camionete.

În paralel, Comisia lucrează la modalități de stimulare a cererii de vehicule europene cu emisii zero. Planul de acțiune include măsuri care vor oferi stimulente pentru trecerea la vehicule cu emisii zero și vor consolida încrederea consumatorilor prin măsuri concrete, cum ar fi îmbunătățirea sănătății bateriilor și a posibilității de reparare a acestora. CE va colabora în mod activ cu statele membre pentru a optimiza aceste sisteme de stimulente pentru consumatori.

Comisia promite să sprijine în continuare industria bateriilor din UE și să o ajute, cu finanțare din Fondul pentru inovare, să mențină o bază de producție europeană puternică. Comisia va analiza, de asemenea, sprijinul direct pentru producție acordat companiilor producătoare de baterii și criteriile nelegate de preț pentru componente, cum ar fi cerințele în materie de reziliență.

Pentru a ajuta sectorul autovehiculelor din UE să abordeze provocările legate de deficitul de competențe, de necorelarea competențelor și de îmbătrânirea forței de muncă, Observatorul european pentru o tranziție echitabilă, astfel cum a fost lansat prin Pactul industrial curat, va elabora și va colecta date pentru a contribui la identificarea viitoarelor „puncte fierbinți” preconizate în ceea ce privește dislocările locurilor de muncă și lacunele în materie de competențe.

Comisia va extinde sprijinul acordat prin Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG) pentru a-l face mai rapid și mai amplu, permițând întreprinderilor să declanșeze acțiuni de sprijin și sprijinind lucrătorii amenințați de disponibilizare imediată. În plus, Comisia va colabora cu partenerii sociali și cu statele membre pentru a majora finanțarea din Fondul social european Plus (FSE+) pentru sectorul autovehiculelor, sprijinind lucrătorii care doresc să se recalifice și să caute noi oportunități de angajare.

Pentru a spori reziliența industriei autovehiculelor din UE la concurența acerbă din străinătate, Comisia va asigura condiții de concurență echitabile prin utilizarea instrumentelor de apărare comercială, cum ar fi măsurile antisubvenție, pentru a proteja întreprinderile europene de concurența neloială.

În același timp, negocierile cu țările partenere vor continua, pentru a spori accesul pe piață și oportunitățile de aprovizionare pentru industria autovehiculelor. În plus, Comisia va propune măsuri pentru a se asigura că investițiile străine în sectorul autovehiculelor din UE contribuie la competitivitatea pe termen lung a industriei, depunând în același timp eforturi pentru a reduce sarcina administrativă asupra producătorilor auto europeni prin simplificarea reglementărilor.

Citește și:

Leave a Comment