Share

Hyundai Santa Fe: debut pentru a cincea generație

Noul Hyundai Santa Fe este cu totul altfel decât îl știai până acum. De la liniile caroseriei până la cele ale interiorului și de la tehnologie până la dimensiuni și sisteme de comandă și control, noul vehicul face un nou pas către zona premium.

Având la baza conceptul „Open for More”, transformarea radicală a modelului este centrată pe noul hayon de mari dimensiuni, cu scopul de a oferi clienților o experiență îmbunătățită de utilizare. Acest spațiu, utilizat în trecut doar pentru depozitare, devine acum o zonă de relaxare, ca o terasă deschisă, pentru experiențe cât mai aproape de natură.

„Încă de la prezentarea primei generații Santa Fe, în urmă cu 23 de ani, acest emblematic SUV a câștigat inimile a milioane de clienți din întreaga lume. Identitatea puternică a noului Santa Fe – un model potrivit atât pentru utilizarea de zi cu zi, cât și pentru călătoriile în natură – va asigura o prezența unică în clasa SUV-urilor de dimensiuni medii”, a declarat Jaehoon Chang, președinte și CEO al Hyundai Motor Company.

Pentru transformarea radicală a modelului Hyundai a adoptat o abordare neconvențională, cu o tipologie de design bazată pe stilul de viață al clienților, care maximizează capacitatea de încărcare și oferă mai multă flexibilitate. Prin urmare, noul Santa Fe are un exterior robust, dar rafinat, precum și un interior spațios, care se extinde prin deschiderea portbagajului de mari dimensiuni.

„Noul Santa Fe este un SUV care asigură un echilibru între utilizarea de zi cu zi și călătoriile în natură – de la excursii în familie, la experiențe de camping. Cu un ampatament mai lung și un interior mai spațios, noul Santa Fe se bazează pe propriile puncte forte caracteristice unui SUV pentru a oferi mai multă flexibilitate decât oricând, precum și o experiență premium pentru clienți”, consideră SangYup Lee, vicepreședinte executiv Hyundai și șef global al departamentului de design.

Personalitatea puternică a părții frontale este evidențiată de capotă înalta, farurile în forma literei „H”, aripile proemiente, dar ascuțite, precum și de designul frontal care include simbolul „H”.

Linia îndrăzneață a plafonului, volumul semnificativ în jurul aripilor, pasajelor roților puternic conturate și jantele de 21 de inchi conferă SUV-ului un aspect robust. Partea din spate a fost simplificată, fiind definită cu hayonul de mari dimensiuni și luminile în forma literei „H”.

La nivel global, noul model va fi disponibil în zece culori exterioare, de la Abyss Black Pearl, Creamy White Pearl, Creamy White Matte, Typhoon Silver Metallic, Magnetic Gray Metallic, Ocado Green Pearl, Terracotta Orange, Cyber Sage Pearl, Earthy Brass Metallic Matte până la Pebble Blue Pearl.

În contrast cu exteriorul impunător, eleganța habitaclului este subliniată de liniile orizontale și verticale, tema de design „H” fiind evidențiată de planșa de bord și de gurile de ventilație.

Rafinamentul interior este reliefat de caracteristicile high-tech, precum display-ul panoramic curbat, care conectează instrumentarul digital de 12,3 inchi cu sistemul de infotainment, contribuind la îmbunătățirea vizibilității pentru conducătorul auto.

Noul Santa Fe dispune de un habitaclu încăpător asigurat de ampatamentul mai lung și de deschiderea mai mare a hayonului. Scaunele complet rabatabile creează o suprafață perfect plană în partea din spate.

Hyundai Santa Fe, un vehicul atât pentru șosea cât și pentru escapade în natură

Nouă generație Hyundai Santa Fe oferă, conform producătoprului, cel mai mare volum de încărcare din această clasa și o deschidere largă a hayonului oferind spațiu amplu pentru toate bagajele, de la echipamentele sportive la cele pentru camping.

Impozantul vehicul oferă acum spațiu suplimentar pentru picioare, dar și pentru cap. Comparativ cu versiunea anterioară, spațiul pentru picioare aferent celui de-al doilea rând de locuri a crescut cu 35 mm pentru versiunea cu motor termic și cu 20 mm pentru cea hybrid. Totodată, spațiul pentru picioare aferent celui de-al treilea rând a crescut cu 15 mm față de generația anterioară.

Pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului, noul Santa Fe este dotat cu echipamente de confort premium, dintre care unele sunt disponibile în premieră.

Scaunele din față cu funcție de relaxare și suport pentru picioare permit ocupanților să se relaxeze într-o poziție comodă. În varianta cu șase locuri, scaunele independente – care dispun de cotiere, de reglare electrică a inclinarii, dar și a unghiului șezutului – asigură confort maximizat pentru pasagerii din spate.

Hyundai Santa Fe oferă în premieră spațiu de depozitare în consola centrală, atât pentru pasagerii din față, cât și pentru cei din spate.

Printre celelalte echipamente de confort disponibile pentru noua generație a modelului, se numără sistemul dual pentru încărcare wireless, de mare viteză, priza USB C și tava de sterilizare UV-C. Funcția OTA permite actualizări software fără a fi necesară o vizită la service.

Un alt echipament în premieră în această clasa este Digital Key – pentru pornirea și controlul de la distanță al autovehiculului prin intermediul smartphone-ului – care utilizează tehnologiile Near-Field Communication (NFC), Bluetooth low Energy (BLE) și Ultra-WB (UWB).

Noul Santa Fe este echipat, desigur, și cu o gamă variată de sisteme pentru siguranță și pentru asistența conducătorului auto, oferind o experiență sigură și confortabilă la volan.

Forward Collision Avoidance aplică automat o forță de frânare, pentru a evita riscul unui accident sau pentru a reduce daunele atunci când o coliziune este inevitabilă. Cu ajutorul camerei frontale montate pe parbriz, Lane Following Assist menține autovehiculul pe mijlocul benzii de rulare. Driver Attention Warning monitorizează stilul de condus și poate avertiza conducătorul auto, dacă este cazul. Navigation-based Smart Cruise Control anticipează curbele sau liniile drepte pe autostrada, reglând viteză autovehiculului. Highway Driving Assist 2 permite controlul vitezei și a distanței până la vehiculul din față, oferind suport conducătorului auto în momentul depășirii vehiculelor care se deplasează cu viteză redusă.

Modelul dispune și de alte sisteme avansate de asistență pentru conducătorul auto precum Radar-based Rear Occupant Alert, Intelligent Speed Limit Assist, Rear View Monitor, Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist, Front/ Rear Parking Distance Warning, Surround View Monitor, Remote Smart Parking Assist, Safe Exit Assist.

Gamă de motorizări fără diesel

Pe piețele din Coreea și America de Nord, noul Hyundai Santa Fe va fi disponibil cu două variante de motorizare. Cea turbo alimentată cu benzină – 2,5 l (Theta III 2,5 T GDI – 8 DCT) dezvoltă o putere de 281 CP și un cuplu maxim de 421,7 Nm, ai varianta hibrid – 1,6 l (Gamma III 1,6 T GDI HEV – 6 AT) dezvoltă o putere de 180 CP și un cuplu maxim de 264,8 Nm.

În Europa, noul Santa Fe va fi disponibil în două variante: hybrid – 1,6 l (Gamma III 1,6 T-GDI HEV – 6 AT) și plug-în hybrid – 1,6 l (Gamma III 1,6 T-GDI PHEV – 6 AT), care dezvoltă o putere de 160 CP și un cuplu maxim de 264,8 Nm.

Noul model va fi lansat în Coreea în cea de-a două jumătate a acestui an, iar în America de Nord și Europa în prima jumătate a anului viitor. Pe piață din România, cea de-a cincea generație a modelului va fi disponibilă începând cu a două jumătate a anului 2024.

Citește și:

Leave a Comment