Share

Gabriela Firea anunță prelungirea valabilității ecovoucherelor eliberate de PMB și o a doua etapă a programului

Conform unui anunț postat de primarul Gabriela Firea pe Facebook, până în prezent au fost utilizate aproximativ 2/3 dintre voucherele distribuite către beneficiarii programului de casare a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare. Termenul limită de utilizare a acestora – 30 septembrie 2019 va fi prelungit cu încă 2 luni. Pentru că interesul este crescut, PMB pregătește o a doua etapă a programului.

Măsura face parte din setul de acțiuni prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului, pe care primăria l-a elaborat pentru a integra într-un singur document toate acțiunile necesare „pentru un aer mai bun în București”.

Primăria Municipiului București a livrat în luna iunie carnetele de eco-vouchere către toți cei 4.193 de beneficiari ai „Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare, prin acordarea de eco-vouchere”, ce are ca scop îmbunătățirea calității aerului din Capitală.

Fiecare beneficiar a primit un carnet de ecovouchere în valoare de 9.000 de lei, valoarea însumată a carnetelor distribuite ridicându-se la 37.737.000 lei. Beneficiarii pot utiliza fie carnetul integral, fie parțial sau câte o filă individual, în vederea achiziționării exclusive de autoturisme noi EURO 6, non-diesel, mijloace de locomoție noi „prietenoase cu mediul”, non-diesel, hibride sau electrice, obiecte electrocasnice și electronice noi cu clasa energetică superioară.

Ecovoucherele au fost distribuite pentru casarea mașinilor poluante către toți beneficiarii din această primă etapă a programului. „Este vorba, așadar, de 4.193 de autovehicule poluante care au fost casate sau radiate în București, în urma acestei măsuri”, explică Gabriela Firea.

„Practic, suntem în faza în care deținătorii de ecovouchere le utilizează efectiv în cadrul unităților comerciale participante – până în prezent, au fost utilizate de beneficiari aproximativ 2/3 dintre voucherele distribuite. Termenul limită în care pot fi folosite eco-voucherele – 30 septembrie 2019 – va fi prelungit cu încă 2 luni, am început demersurile pentru această modificare. De asemenea, pentru că interesul este crescut, analizăm posibilitatea de a realiza o a doua etapă a programului”, a notat primarul Bucureștiului.

Măsura face parte din setul de acțiuni prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aeruluicare include înnoirea parcului auto al STB, încurajarea transportului alternativ și reducerea poluării generate de încălzirea locuințelor. Edilul menționează și că „am cumpărat 400 de autobuze noi Euro 6 și 130 autobuze hibrid, avem în evaluare achizițiile pentru 100 tramvaie noi, 100 troleibuze noi, modernizarea a 100 de tramvaie în funcțiune, de asemenea și a 100 autobuze electrice, implementarea sistemului de management al traficului în București (BTMS) – până în anul 2020, continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor la nivelul sectoarelor 1-6”.

Programul, dimensionat pentru 6.000 de beneficiari, a demarat în anul 2018, având data de 21 februarie 2019 ca termen limită pentru depunerea dosarelor. În urma verificării îndeplinirii condițiilor de eligibilitate din Regulament a celor 6.000 de participanți înscriși, in Program au fost acceptati 5.000 de proprietari.

Grupul de lucru constituit in vederea implementarii Programului a verificat dosarele depuse, fiind admise 4.193 de dosare si respinse 49 (pentru neîndeplinirea condițiilor obligatorii de eligibilitate).

Leave a Comment