Share

Furtuni violente în sudul Europei

După ce au lovit nordul Italiei și sudul Franței, provocând inundații și alunecări de teren, furtunile s-au năpustit astăzi și asupra Cirpului.

Un şofer de taxi a murit înecat în Italia în timpul furtunilor violente de ieri care au provocat inundaţii şi au distrus un pod în nordul Italiei. Totodată, circa 100 de persoane au fost evacuate din locuinţe în Liguria (nord-est), în timp ce pompierii au raportat 900 de operaţiuni de salvare între Genova şi Milano, unde drumurile şi căile ferate au fost inundate, iar traficul a fost suspendat în unele zone.

Nivelul fluviului Pô, care traversează Italia de la vest la est, a crescut cu 3,5 metri în douăzeci şi patru de ore, a anunţat Coldiretti, principala asociaţie agricolă italiană.

Furtunile violente au afectat „regiunile cele mai fragile din peninsulă, precum Piemont şi Liguria, unde 100% dintre comune prezintă risc hidrogeologic ridicat”, menționează asociația.

Ceva mai la nord, mai multe furtuni violente, însoţite de ploi abundente, au fost înregistrate astăzi în sudul Franţei. Intemperiile au provocat inundaţii în unele oraşe din regiune.

Serviciul meteorologic naţional francez – Meteo France – a precizat că aceste furtuni ar putea continua până joi. Au fost emise coduri portocaliu şi roşu de ploi abundente, furtuni, inundaţii şi intensificări ale vântului (la rafală cu viteze între 90 şi 120 km/oră) pentru Departamentele din sudul Franţei: Bouches-du-Rhone, Var, Vaucluse, Tarn, Gard, Herault, Aveyron, Aude, Pyrenee Orientales, Corsica de Sud şi de Nord.

Tot astăzi, fenomenele meteo periculoase s-au abătut și asupra capitalei Nicosia, după ce au trecut prin alte regiuni din Cipru, provocând daune şi întreruperi de electricitate.

Numeroase drumuri au fost inundate în urma ploilor abundente, care au condus la perturbări ale traficului, iar autorităţile încă încearcă să restabilească furnizarea de energie electrică în capitală.

Furtunile s-au abătut în cursul nopţii anterioare asupra vestului zonei Limassol, unde fulgerele au provocat de asemenea daune la reţeaua de alimentare cu energie electrică. În oraşul de coastă Episkopi, proprietăţi au fost inundate şi rafalele de vânt puternice au doborât copaci peste mai multe maşini şi au smuls un panou solar de pe acoperişul unei şcoli.

Leave a Comment