Share

Florin Cîțu: Avem bani pentru infrastructură. La autostrada Sibiu – Pitești și metroul către Drumul Taberei continuă lucrările

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat aseară că presiunea pe buget nu este extrem de mare, statul îşi plăteşte facturile, iar anul acesta vor continua lucrările la autostrada Sibiu – Piteşti şi se va termina magistrala de metrou către Drumul Taberei.

„Noi nu am oprit niciun şantier în România. În al doilea rând, rectificarea bugetară este prima pe care o ţin eu minte care nu ia bani de la Ministerul Transporturilor. Din contră, am suplimentat veniturile la Ministerul Transporturilor cu 135 de milioane de lei. Vom suplimenta, dacă este nevoie, şi la rectificarea bugetară următoare. Sunt optimist: am văzut că economia performează mai bine decât mă aşteptam. După primele zile când s-a oprit totul, a părut că o să fie un şoc mult mai puternic. M-am uitat şi la venituri şi vă spun că avem rezultate bune, după ce am discutat cu companiile care funcţionează astăzi şi au început să plătească. Lucrurile arată ok. Presiunea pe buget este mare, dar nu atât de mare. Statul îşi plăteşte facturile, iar în martie am plătit 4 miliarde de lei rambursări de TVA. Vă spun că Sibiu – Piteşti se face anul acesta, se va închide magistrala de metrou către Drumul Taberei, extinderea Aeroportului Otopeni sper să înceapă anul acesta, studii de fezabilitate la acel drum de ocolire la Comarnic”, a declarat Florin Câțu la postul public de televiziune.

Ministrul a menţionat și că, în privinţa împrumuturilor, statul efectuează operaţiuni pentru a se asigura că plăteşte la timp pensii, salarii, facturi, dar şi pentru a menţine investiţiile în economie.

„E un semn foarte bun (că băncile cumpără, n.r.). Astăzi, toate ţările din lume caută finanţări pentru deficite care s-au dublat, s-au triplat, depinde de la o ţară la alta. Reuşim cu fiecare licitaţie să ne finanţăm. De fiecare dată împrumutăm puţin mai mult decât avem nevoie, iar asta înseamnă că este apetit pentru România, există încredere în măsurile acestui Guvern. România a fost printre primele ţări care a venit cu măsuri proactive şi pentru momentul crizei, dar şi cu măsuri care vor avea efecte în perioada următoare. Este important să ne împrumutăm, pentru că prin împrumuturi ne asigurăm că facem plata la timp a pensiilor, salariilor, facturilor, menţinem investiţiile în economie. Avem nevoie de această finanţare”, a subliniat oficialul.

Conform ministrului Finanţelor, recenta rectificare bugetară a permis alocarea unor sume de bani mai mari Ministerului Muncii, „care mai departe plăteşte şomaj tehnic pentru o mare parte dintre românii care, din păcate, astăzi, sunt afectaţi de această criză”.

„România are un deficit, asta înseamnă că veniturile la buget sunt mai mici decât cheltuielile şi diferenţa o facem din împrumuturi. Deficitul pentru 2020 a crescut de la 3,7 la 6,7. Am folosit această rectificare bugetară pentru a aloca mai mulţi bani Ministerului Muncii care mai departe plăteşte şomaj tehnic pentru o mare parte dintre românii care, din păcate, astăzi, sunt afectaţi de această criză. Am alocat aproape aproape un miliard de euro către Ministerul Sănătăţii, dintre care un miliard de lei se va duce la decontarea concediilor medicale. Când am preluat acest minister, anul trecut în noiembrie, eram în urmă cu aproape doi ani la plata concediilor medicale. Acum a redus la aproape un an”, a apreciat Florin Cîţu.

Florin Cîţu a explicat că nu va fi niciodată de acord ca banii care se alocă din bugetul de stat pentru sprijinirea economiei să-i susțină „pe cei care au făcut evaziune fiscală, pe cei care au profitat de sistem”.

„Aceste bombe pentru economie, care apar în Parlamentul României, ne destabilizează şi nu numai pe noi. Aici este problema pe care nu o înţeleg cei din Parlament: la noi se uită şi investitorii, cei care ne dau nouă bani. Dacă apar tot felul de proiecte populiste, la un moment dat o să spună: «Stop!». Una dintre bombe ar fi cea prin care nimeni nu mai plătea anul acesta taxe şi creşteam cheltuielile pentru a plăti pentru toată lumea. Nu putem să facem astfel de lucruri. Trebuie să facem totul cu cap, pentru că, dacă se dă drumul, se va opri finanţarea României şi atunci chiar vom avea o problemă. În Parlamentul României nu există, din păcate, acea inteligenţă colectivă pe care o vedem în alte parlamente unde există şi experienţa sectorului privat (…). Vedem că se foloseşte această criză pentru a pune pe picior de egalitate pe românii sau firmele care au fost buni platnici cu ceilalţi. Nu voi fi niciodată de acord cu aşa ceva. Banii pe care îi dăm pentru susţinerea economiei nu voi fi niciodată de acord să se ducă pentru a-i susţine pe cei care au făcut evaziune fiscală, pe cei care au profitat de sistem. Primesc foarte multe semnale de la companii care, astăzi, îmi spun că «noi am fost buni platnici, dar vedem cum competitorii noştri care nu au fost la fel de bun platnici sunt trataţi la fel ca noi şi ne fură din cifra de afaceri»”, a declarat Cîţu.

Leave a Comment