Share

Fırat Elhüseyni (Ford Otosan România): Flexibilitatea este extrem de importantă. La Craiova ne putem adapta la orice cerere venită din piață

Fırat Elhüseyni, președintele Ford Otosan România, a dezvăluit, într-o discuție cu LifeNews.ro, care au fost principalele sale ținte odată cu preluarea funcției și ce direcție au luat investițiile de circa jumătate de miliard de euro făcute de la preluarea uzinei din Craiova.

Inginer mecanic, Fırat Elhüseyni, a preluat conducerea Ford Otosan România și a uzinei de la Craiova în primăvara anului trecut. În mai puțin de un an, el a supervizat creșterea capacității de producție la 300.000 de unități, industrializarea noilor modele electrice și modernizarea uzinei astfel încât să poată asambla inclusiv modele electrice. Dar, conform oficialului turc, totul a început cu înțelegerea angajaților și a culturii acestora.

Într-o discuție cu LifeNews.ro, prilejuită de debutul livrărilor de modele electrice de la uzina pe care o conduce, Fırat Elhüseyni a explicat că „de la sosirea mea la Craiova am avut ca țintă principală să înțeleg oamenii de aici, cultura lor. Ca să știu cu cine voi lucra. Asta cere timp pentru că, așa cum se spune, întâi decizi cine urcă în autobuz și abia apoi în ce direcție merge autobuzul. Uzina aceasta a trecut prin multe transformări, cinci cred. De la colaborarea cu Citroen, încoace. Deci, întâi am vrut să știu că oamenii urcă în același autobuz cu mine. Succesul de anul trecut a arătat că totul merge spre bine”.

Acest succes despre care vorbește președintele Ford Otosan România s-a tradus într-o producție record în întreaga istorie a uzinei din Bănie. „Anul trecut a marcat cea mai mare producție a uzinei din Craiova. Știți că am investit masiv în uzină după ce am achiziționat-o. Circa jumătate de miliard de euro. Grație acestei investiții au putut bate recordul de producție al uzinei din toate timpurile, urcând la peste 250.000 de unități. Și a fost doar primul an în care am inclus în portofoliu ambele variante Courier alături de Puma”, a explicat Elhüseyni.

Oficialul turc a notat și că „de la sfârșitul lui 2024 uzina din Craiova și-a majorat capacitatea de la 272.000 de unități la 300.000. Vorbim despre capacitatea instalată. Deocamdată nu am folosit capacitatea maximă pentru că suntem în perioada de industrializare și lansare a modelelor electrice. De aceea ați văzut o scădere ușoară a producției în primele două luni din 2025. E o etapă normală, în linie cu planurile noastre. Dar producția va crește din nou destul de repede. Nu vă pot spune data exactă, desigur, pentru că depinde de răspunsul pieței la noile variante Courier și Puma”.

În mai puțin de trei ani – Ford Otosan a preluat de la Ford uzina din Craiova la jumătatea lui 2022 – întreaga facilitate de producție a trecut prin schimbări majore, de la modernizarea liniei de asamblare, la noi procese tehnologice menite să permită asamblarea mașinilor electrice și chiar instalarea unei linii pentru producția de baterii.

„În perioada de tranziție începută după preluarea uzinei am investit masiv în noi linii de producție, în creșterea capacității și în industrializarea noilor modele. În plus, avem acum o nouă linie de asamblare pentru baterii. Uzina este foarte flexibilă și poate produce orice versiune cere piața. În cazul Puma, de exemplu, asamblăm versiuni mild-hybrid, cu ardere internă și, acum, complet electrice. La Courier avem în portofoliu și varianta diesel. Deci ne putem adapta la orice cerere venită din piață, asamblând orice versiune a vehiculelor din portofoliu pe aceeași linie de producție. Știți, desigur, că avem și propria uzină de motoare cu o capacitate anuală de 350.000 de unități”, a declarat Fırat Elhüseyni.

Tot el a menționat și că „acum avem peste 6.600 de angajați, dintre care 1.600 au fost angajați după sosirea noastră în România. Aveți în țară doi producători de mașini și noi ne considerăm români. Tot ceea ce facem aici e construit împreună cu românii și încercăm să fim cât mai mult de ajutor comunității. De altfel, legal, noi suntem o entitate juridică românească”.

Citește și:
– Müjdat Tiryaki îi lasă locul de șef al Ford Otosan Craiova lui Fırat Elhüseyni
– Güven Özyurt, Ford Otosan: Avem în plan majorarea capacității de la Craiova. Logistica este foarte importantă
– Guven Ozyurt, Ford Otosan: Ford Courier va aduce mai mulți furnizori turci în România

Anunțată încă de la preluarea uzinei, sosirea unor noi furnizori din Turcia merită și ea remarcată. „Avem circa 60 de furnizori în România, care ne asigură cam jumătate din volumul pieselor cumpărate. Avem, desigur, și furnizori din Turcia pe care i-am invitat să investească aici, aproape de uzina din Craiova. Din ce știu, zece dintre furnizorii noștri din Turcia au investit în România după ce am preluat noi uzina. Vorbim despre producători de scaune, elemente turnate și sudate, covorașe pentru interior, tablă și multe altele”, a declarat președintele Ford Otosan România. „Unele componente le achiziționăm de la furnizori comuni cu Ford, altele, de la furnizori diferiți. Bateriile, de exemplu, pentru moment le cumpărăm de la SK On din Ungaria, un partener de lungă durată al Ford”.

„Încercăm să fim pregătiți pentru tranziția la modele electrice care trebuie să aibă loc până în 2035, dar avem încă în portofoliu motoare cu ardere internă. Și producem cu succes astfel de motoare în această perioadă de tranziție. Recent a ieșit din uzină motorul cu numărul 2,5 milioane și deja am depășit această valoare.(…) Asamblăm motoarele termice în aceeași hală cu bateriile tocmai pentru a putea fi flexibili. Dacă va exista cerere mai mare pentru mașini cu baterii, putem muta grosul producție către acestea. Am pregătit angajații astfel încât să putem fi extrem de flexibili. Aceasta este, de altfel, și strategia Ford Otosan. În toate uzinele noastre, fie că vorbim de România sau Turcia, vrem să rămânem flexibili pentru a putea schimba rapid producția de la termice la electrice și invers în funcție de piață”, a continuat Elhüseyni.

Totodată, el a explicat că, deși uzina din Craiova folosește resurse ale centrului de cercetare – dezvoltare al Ford Otosan din Turcia, în viitor nu este exclusă crearea unui astfel de entități în România. „Nu avem un departament de cercetare și dezvoltare (R&D) în România, dar avem ingineri de la centrul nostru din Turcia care lucrează în uzină alături de români. În viitor vom lua în considerare și eventuala existență a unui centru R&D în România, pentru că am văzut aici abilitățile necesare, dar, deocamdată, ne concentrăm pe investițiile în fabrică și în succesul acesteia. Acum, în 2025, când avem lansate toate modelele stabilite, cu motoare termice sau electrice, putem estima o stabilizare a uzinei și ne putem gândi la alte oportunități”, a declarat președintele Ford Otosan România.

„60% dintre mașini le expediem pe calea ferată și mare, restul rutier. Știți că am început recent un proiect intermodal care ne ajută să aducem componente de la furnizorii din Turcia, pentru că avem o bază de furnizori și acolo, și să expediem o parte dintre mașinile de aici. Am început cu un tren pe săptămână, acum avem patru trenuri care se duc și se întorc din Turcia”, a continuat oficialul care a încheiat notând că „pentru Ford Otosan, uzina din Craiova este prima investiție în afara Turciei și asta cere noi abilități legate de modul de a face afaceri în Uniunea Europeană, de a colabora cu angajații, cu autoritățile”.

Fırat Elhüseyni a fost numit în funcția de președinte al Ford Otosan România la 1 iunie 2024. Elhüseyni și-a început cariera la Ford Otosan ca inginer de proces la Secția de Caroserii a fabricii Ford Otosan Gölcük în aprilie 2002. Pe parcursul carierei sale de 22 de ani, Fırat a petrecut 6 ani în China, Vietnam și Rusia și a lucrat, de asemenea, la uzinele din Kocaeli și Eskişehir în Turcia. Această experiență i-a permis să colaboreze cu echipe multinaționale Ford în medii diverse. A fost implicat în proiectarea, instalarea, punerea în funcțiune, lansarea și operarea liniilor de producție. Din octombrie 2018 până în aprilie 2022, a ocupat funcția de Lider al Operațiunilor Secției de Producție Motoare la fabrica din Eskişehir. În aprilie 2022, Fırat a devenit director al fabricii din Eskişehir, supervizând producția de camioane și de motoare.

Ford Otosan România este înregistrată la Registrul Comerțului având ca obiect de activitate fabricarea autovehiculelor de transport rutier și a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 13.667.499.185 lei.

Citește și:

Leave a Comment