Share

ELCEN: Locuitorii din București nu au apă caldă și căldură din cauza avariilor din rețeaua aflată în responsabilitatea PMB

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, și Electrocentrale București SA (ELCEN) își pasează vina în legătură cu avaria din sistemul de termoficare în urma căreia locuitorii din Sectoarele 2 și 3 ale orașului au rămas fără apă caldă și căldură în plină iarnă.

După ce Gabriela Firea a susținut că avaria din sistemul de termoficare este un „sabotaj faţă de bucureşteni din partea ELCEN, instituţie în subordinea Guvernului PNL. S-a «greşit» cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel încât s-a produs o avarie foarte gravă. Vom depune plângere penală pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezintă infrastructura critică şi trebuie asigurată continuitatea, conform legii” și că nu crede în varianta unei erori tehnice, că diferenţa de temperatură este „mult prea mare”, iar tehnicienii care au făcut manevrele ştiau că vor provoca „o mare avarie”, reacția ELCEN nu a întârziat să apară.

Astfel, într-un comunicat dat publicității astăzi, oficalii ELCEN menționează că „în urma unei avarii produse ieri seară la ora 22:40  pe rețeaua de termoficare aparținând Termoenergetica aflată în subordinea Primăriei Municipiului Capitalei, a crescut debitul de apă de adaos la aproximativ 1000 de tone/h doar la CTE București Sud, iar presiunea pe conductele de retur a scăzut la un (1) bar, ceea ce a indicat apariția unei spărturi violente pe magistrala de termoficare nr. 2. Din acel moment, echipele ELCEN, în coordonare cu echipele Termoenergetica, au intervenit prompt și au început manevrele tehnice necesare într-o astfel de situație de avarie. (…) La ora 08:45, în coordonare cu Termoenergetica, în contextul manevrelor tehnice efectuate, a avut loc o creștere tranzitorie de temperatură. Menționăm că nu au fost variații majore de presiune care ar fi putut genera avarii pe rețea”.

În plus, ELCEN susține că „locuitorii din sectoarele 2 și 3 nu au apă caldă și căldură din cauza avariilor de pe rețeaua de termoficare aflată în responsabilitatea PMB și nu a unei creșteri tranzitorii de temperatură, așa cum a insinuat Gabriela Firea”.

Sistemul de termoficare din București este în prag de colaps

Oficialii ELCEN atrag atenția și că Gabriela Firea „omite să sublinieze în mod intenționat că sistemul de termoficare din București aflat în grija Primăriei Municipiului București este în prag de colaps, că țevile sunt vechi și ruginite, iar pierderile de apă caldă pe rețea sunt imense. Din această cauză, avariile sunt din ce în ce mai dese, iar riscul unui colaps total e tot mai aproape de realitate. Doamna Primar mai omite să afirme că sunt necesare eforturi uriașe pentru a menține sistemul pe linia de plutire în situația dezastruoasă în care a ajuns”.

„Rețelele de conducte au nevoie de reparații urgente, nu de cârpeli, însă PMB alege să cheltuie sute de milioane de lei pe acțiuni de imagine, târguri, festivaluri și iepurași, ignorând cu bună știință problemele structurale. Mai mult decât atât, sistemul de termoficare din București riscă să fie compromis iremediabil, pentru că PMB nu își onorează obligațiile de plată pentru agentul termic destinat populației. Primarul Capitalei, preferă să-și concentreze atenția pe aspecte de natură politică ce nu au nicio legătură cu binele cetățenilor”, conchid cei de la ELCEN.

Dincolo de declarațiile belicoase ale primarului general sau ale oficialilor ELCEN, cei care au de suferit sunt locuitorii Bucureștiului din Sectoarele 2 și 3. În loc să remedieze problema și să caute împreună soluții pentru a pune la punct sistemul de termoficare, Gabriela Firea și șefii ELCEN preferă însă să-și paseze vina.

Tot astăzi, premierul Ludovic Orban a criticat şi el modul în care este gestionat sistemul de termoficare, precizând că acesta are un randament de sub 20%.

„Nu mai putem permite funcţionarea unui sistem de alimentare cu energie termică care să aibă un randament de sub 20%. 80% din banii pe care îi tocăm cu energia termică se duc în aer, în pământ sau ies afară prin pereţii locuinţelor. Trebuie să luăm modele care există în capitale europene şi să le aplicăm imediat. Nu ştiu dacă ştiţi, Primăria Bucureştiului a avut posiblitatea să acceseze 178 milioane de euro pentru modernizarea reţelelor primare de alimentare cu energie termică. Şi vă spun că a pierdut aceşti bani pentru că este incompetentă, pentru că nu înţelege nimic din nevoile reale şi nu are capacitatea se deruleze niciun proiect serios pentru Bucureşti” a declarat Ludovic Orban.

Citește și:

Leave a Comment