Share

Denis le Vot, CEO Dacia: Am venit în România având în bagaje viitorul Duster

Șeful mărcilor Dacia și Lada în cadrul Renault, Denis le Vot, însoțit de vicepreședinții pentru design și inginerie ai grupului, au fost în această săptămână la București pentru a stabili detaliile Duster 3.

Denis le Vot – CEO Dacia și Lada, alături de Gilles Le Borgne – vicepreședinte executiv inginerie Renault Group, Laurens van den Acker – vicepreședinte executiv design Renault Group, și o pleiadă de oficiali ai grupului francez au discutat cu un grup restrâns de jurnaliști români despre viitorul mărcii Dacia, al modelului Duster și al uzinei de la Mioveni.

„Am venit în România împreună cu Gilles Le Borgne, Laurens van den Acker și alți colegi având în bagaje viitorul Duster. Putem spune că am transferat Duster 3 acestei țări. Tot ceea ce va urma – design, inginerie, dezvoltare, achiziții, etc. – va fi realizat în România. Din acest moment proiectul este românesc. Nu îl veți vedea imediat, dar el există”, a declarat șeful Dacia la nivel mondial.

Declarația lui Denis le Vot a fost susținută și de șeful diviziei de ingineria a grupului, Gilles Le Borgne, care a explicat că „am discutat cu echipele din România, Rusia, Maroc și America de Sud pentru că vorbim despre un proiect imens. E vorba de șase mașini (n.n. – derivate zonale ale Duster) și patru industrializări (n.n. – mașina va fi produsă în patru uzine), iar dezvoltarea se face aici, la Renault Technologie Roumanie (RTR). În acest moment la proiect lucrează circa 4.000 de oameni de la inginerie și alți 2.700 de angajați de la Renault și Dacia. Primul produs al acestui proiect este viitorul Dacia Duster care va fi comercializat și sub brand Renault în anumite zone”.

Duster nu va fi fratele mai mic al Bigster

Oficialii Renault prezenți la București au dezmințit ideea că Duster nu va fi altceva decât fratele mai mic al lui Bigster. Cel puțin nu în privința comportamentului rutier pentru că designul este de așteptat să aibă influențe puternice.

Citește și:
– Luca de Meo, CEO Renault: Dacă nu vom avea tot mai multe mașini cu emisii zero nu vom putea rămâne pe piață

„Jogger nu are nimic de-a face cu Sandero în privința dimensiunilor. Dar au aceeași platformă. Și vom continua așa. Duster va fi un crossover care va avea și versiune 4×4. Va fi mașina aspră și dură a gamei, ca să spun așa. Bigster va fi mai lung (4,6 metri) și va tinde către zona SUV, adică, în final, mașina asta va fi foarte bună și pentru drumuri lungi. Pentru că asta caută oamenii în segmentul C (compact). Ei nu caută o mașină de teren, ci una spațioasă, cu o poziție înaltă, confortabilă. Deci rolul fiecărei mașini din gama Dacia va fi foarte diferit”, a detaliat Denis le Vot.

Tot CEO-ul Dacia a menționat și că marca „poate fi «cool», în privința designului fără costuri mari. Comparați noul Jogger cu Lodgy. Pentru a urca în segmentul C și pentru a fi siguri că, de exemplu, clienții germani, vor cumpăra Bigster, trebuie să fim «cool». Vă pot spune, deși nu vă pot arăta, că designerii fac o treabă minunată cu viitoarele modele”.

Uzina care va produce Duster, încă în discuție

Deși proiectul Dacia Duster 3 a fost acordat de șefii grupului Renault echipei din România, nu este încă stabilită uzina în care acesta va fi produs. Cum la Mioveni se fabrică deja Duster 2 facelift logica simplă spune că Duster 3 va fi asamblat tot aici, însă nu trebuie scos din calcul faptul că, tot în acea perioadă, 2024 – 2025 – 2026, va intra în producție și modelul Bigster. Având în portofoliu Logan, Sandero Stepway și Jogger, e greu de crezut că la Mioveni vor putea fi industrializate atât Duster 3 cât și Bigster. În plus, fără Lodgy și Dokker, la uzina din Maroc rămâne destul de mult spațiu de manevră.

În acest context, Denis le Vot s-a mărginit să declare că nu își dorește să vorbească acum despre locul de fabricație al viitorului Duster deocamdată. „Pot spune doar atât: în privința capacității nu există probleme. Înțelegeți că până acum am avut două mașini – Sandero și Duster (n.n. – oficialul Dacia pare a nu lua în calcul Logan) -, din toamna aceasta avem trei sau patru, în funcție de cum socotiți pentru că Spring e produs în China. Celălalt este noul Jogger. Cu ele am reușit să avem o cotă de piață care ocupă toată capacitatea uzinelor. Poate nu în acest moment pentru că piața este jos din cauzele pe care le cunoașteți (pandemie, criza semiconductorilor, etc), dar în mod normal o ocupă. Când va veni și Bigster vom avea nevoie de mai mult spațiu de asamblare. Nu pot spune încă unde va fi asamblat Duster 3, dar nu vă fie teamă, întreaga capacitate de producție a uzinei din România va fi utilizată. Nu există îndoială în privința asta”, a explicat CEO-ul Dcaia și Lada din cadrul grupului Renault.

Citește și:

Leave a Comment