Share

Din această săptămână, daunele suferite de un automobil pot fi verificate online pe site-ul RAR

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că oferă doritorilor, începând din această săptămână, posibilitatea de a afla date despre daunele vehiculelor înmatriculate în România.

Conform RAR, în doar câteva minute, pot fi aflate de pe site-ul instituției informaţii despre majoritatea vehiculelor pentru care au fost înregistrate oficial, la societățile de asigurări, avarii produse pe teritoriul României.

Detaliile despre avariile înregistrate în sistemul electronic – atenție, este vorba strict despre cele care au fost înregistrate oficial de asigurători, nu și despre cele nedeclarate sau pentru repararea cărora nu a fost utilizată o poliță de asigurare – sunt disponibile prin intermediul aplicației „Istoric Vehicul”, disponibilă pe site-ul www.rarom.ro.

Oficialii RAR menționează că informațiile despre vehicule sunt disponibile ca urmare a bazelor de date pe care le primeşte instituția de la parteneri specializaţi care au ca obiect de activitate stocarea de detalii de la societăţile de asigurare şi atelierele de reparaţii autorizate.

Din nefericire, din anunțul RAR reiese că pot fi verificate strict mașinile care au deja un istoric în România sau despre care există informații în anumite baze de date.

Consultarea bazei de date RAR privind daunele costă 35 de lei

Din nefericire, tocmai pentru că folosește date ale unor terțe companii, consultarea bazei de date privind daunele prin aplicația RAR nu este gratuită, ea costând 35 de lei.

Astfel, la interogarea prin aplicaţia „Istoric Vehicul”, împreună cu informaţiile oferite gratuit de RAR (de exemplu valoarea indicată de odometru) se precizează şi faptul că pentru acel vehicul există disponibil un istoric de daune, care poate fi oferit contra cost.

Pentru a accesa aplicaţia, clienţii trebuie să introducă seria de caroserie/saşiu şi o adresă de e-mail validă.

În situaţia în care clientul doreşte să obțină istoricul de daune al autovehiculului, el este redirecţionat către zona de plată cu cardul, iar apoi va primi prin e-mail Istoricul de daune. Acesta conţine următoarele informaţii:

  1. Zona de avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
  2. Intervalul valorii devizului de reparaţie;
  3. Intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului;
  4. Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
  5. Dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.

Potrivit Registrului Auto Româna, toate informaţiile introduse în sistemul informatic pentru a afla date suplimentare despre un vehicul sunt protejate conform normelor GDPR.

Citește și:

Leave a Comment