Share

Cutremur în Albania: 52 de salvatori români în ajutorul autorităților. Avertisment MAE

Ieri a avut loc în Albania cel mai puternic seism care a lovit țara în ultimele decenii. Autoritățile au anunțat oficial peste 16 decese și sute de răniți. O echipă românească de căutare-salvare a ajuns la fața locului.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat ieri că o echipă de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost trimisă în Albania, țară zguduită de un cutremur devastator.

„Gestul României de a trimite într-un timp scurt o echipă de căutare-salvare este unul de normalitate şi de solidaritate într-o situaţie tragică care a lovit poporul albanez. Condoleanţe familiilor vicitmelor şi mult succes echipei noastre în misiunea lor de salvare”, a menționat Raed Arafat.

Echipa este alcătuită din 52 de pompieri salvatori, un medic şi un asistent de la SMURD Bucureşti, alături de câini de urmă. Românii au ajuns în Albania la bordul a două aeronave ale Ministerului Apărării Naţionale.

Seism de 6,4 grade Richter lângă Durres

Agenția AFM notează că echipele de salvatori caută printre dărâmături în speranţa găsirii de supravieţuitori în urma celui mai puternic seism care a lovit Albania în ultimele decenii şi care a provocat 16 decese, sute de persoane fiind rănite.

În urma seismului de 6,4 grade, produs la ora locală 3:54 (2:54 GMT), mai multe clădiri s-au prăbuşit prinzând victimele sub dărâmături.

Locuitorii din Tirana au ieşit panicaţi pe străzi, potrivit unui jurnalist AFP. Oraşul de coastă Durres, precum şi localitatea Thumane, situată în nordul capitalei, au fost cel mai grav afectate, clădiri întregi transformându-se în mormane de moloz.

Potrivit unui bilanţ comunicat ieri de ministrul Apărării, 20 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului.

Mai multe cadavre au fost extrase dintre dărâmături în oraşul Durres, unde un hotel s-a prăbuşit, iar alte clădiri au fost grav avariate. Alte trupuri neînsufleţite au fost descoperite printre dărâmături în localitatea Thumane.

În oraşul învecinat Kurbim, un bărbat de 50 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a sărit panicat de la fereastra imobilului său, căzând în gol mai multe etaje. Un alt bărbat a decedat într-un accident de maşină după ce şoseaua a fost avariată.

Ministrul Sănătăţii a precizat că circa 600 de persoane rănite uşor au primit îngrijiri medicale în spitalele de pe tot teritoriul ţării.

Autorităţile au mobilizat circa 300 de militari. De asemenea, circa 1.900 de poliţişti participă la operaţiunile de salvare.

„Este groaznic. Este oribil. Sper că îi vor scoate în viaţă”, spune cu lacrimi în ochi Astrit Cani, un rezident de 25 de ani.

Operaţiuni de salvare similare au loc la Thumane, unde echipele de salvatori caută printre dărâmăturile unui imobil de cinci etaje.

La solicitarea autorităţilor albaneze, Uniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, iar România a trimis imediat un grup de salvatori.

„Am mobilizat sprijin imediat pentru a veni în ajutorul autorităţilor locale , iar echipe de salvatori venite din Italia, Grecia şi România sunt deja pe drum”, a anunţat ieri Comisia Europeană.

Totodată, a fost activat sistemul Copernicus pentru obţinerea de imagini satelitare ale zonelor afectate, iar Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al Uniunii Europene este în legătură cu autorităţile albaneze şi continuă să monitorizeze situaţia..

Seismologul albanez Rrapo Ormeni a declarat la un post de televiziune că în regiune s-au produs mai multe seisme puternice în regiunea Durres începând cu 1926.

Epicentrul seismului a fost localizat în Marea Adriatică, la 34 de kilometri nord-vest de Tirana, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Centrului seismologic euro-mediteraneean.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, cel mai puternic dintre acestea având magnitudinea de 5,3, potrivit centrului seismologic.

Primul seism a fost resimţit în mai multe regiuni din Balcani, la Sarajevo (la o distanţă de circa 400 de kilometri), în Bosnia sau la Novi Sad (circa 700 de kilometri), în Serbia, potrivit presei şi alertelor publicate de locuitori pe reţelele de socializare.

MAE avertizează cetățenii români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat că, în urma cutremurului din Albania, există posibilitatea apariţiei unor replici seismice de intensităţi diferite, precum şi a unor disfuncţionalităţi în infrastructurile de transport şi energie.

Ministerul le recomandă cetăţenilor români să amâne, pe cât posibil, călătoriile care nu sunt necesare, iar celor care sunt prezenţi pe teritoriul acestui stat să urmărească în mod constant media locală.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Albania : +35542303133; +35542303104, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al secţiei consulare a României la Tirana: +355694036352.

Cutremur și în România

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că ieri, la ora 16:54, s-a produs și în România un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter. Epicentrul s-a aflat în zona seismică Vrancea.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 148 de kilometri în apropierea oraşelor: 68 de kilometri est de Braşov, 84 de kilometri nord-est de Ploieşti, 108 de kilometri sud de Bacău, 124 de kilometri vest de Galaţi, 124 de kilometri vest de Brăila, 137 kilometri nord de Bucureşti, 154 de kilometri nord-est de Piteşti, 182 de kilometri est de Sibiu, 190 de kilometri sud-vest de Iaşi.

În noiembrie, în România, au avut loc 20 seisme, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,6 pe Richter.

În acest an, cel mai semnificativ cutremur din România a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter şi s-a produs în judeţul Suceava pe 18 mai 2019. În 2018, în data de 28 octombrie, a avut loc un seism de 5,8 pe Richter în judeţul Buzău, mişcarea tectonică fiind resimţită şi la Bucureşti.

Cutremur Albania

Leave a Comment